Annons

Nål och tråd gör henne till en räddare i nöden

I TA:s artikelserie "På jobbet" får vi träffa trelleborgare som jobbar i vitt skilda branscher. Såväl en biografmaskinist som en flygledare berättar om sina arbeten. Först ut är sömmerskan Margareta Rykalska.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2009
"Byxupplägg är det roligaste för det går så fort. Men att sätta i blixtlås är krångligt och tar tid", tycker Margareta Rykalska. Foto: Claes Nyberg
"Byxupplägg är det roligaste för det går så fort. Men att sätta i blixtlås är krångligt och tar tid", tycker Margareta Rykalska. Foto: Claes NybergFoto: 

Karriären inom sömnad började redan när Margareta Rykalska var 13 år gammal. Hon bodde då i Polen och började läsa sömnad i skolan. Det slutade med att hon blev textillärare och tekniksömmerska. När hon sedan flyttade till Sverige dröjde det bara något år innan hon öppnade sin syateljé i Trelleborg.

– Jag kan inget annat, förklarar hon.

Annons

Planen var från början att Margareta både skulle sy nya plagg och ändra gamla. Men hon berättar att hon inte hinner.

– Det är så många ändringar att göra och byxor som ska kortas. Det kommer in folk hela tiden, jag har inte tid att sy något nytt.

Det som flest kunder efterfrågar är uppläggning av byxor och ärmar, att få knappar isydda samt att plagg tas ut eller in. Mest hektiskt är det på våren och hösten, när alla har varit och handlat nytt. Trots att arbetet ofta går ut på samma sak trivs Margareta Rykalska med sitt yrke.

– Dagarna är aldrig lika varandra. Det är olika kunder och olika jobb, menar hon.

Många gånger får Margareta Rykalska rycka ut och agera räddaren i nöden.

– Ibland kommer det in någon som till exempel ska på begravning nästa dag och måste få sina kostymbyxor upplagda.

I butiken finns alltid ett stort lager av tråd, fliselin, blixtlås och olika knappar. Under sybordet förvarar hon dessutom en stor hög med sönderklippt jeanstyg i alla möjliga nyanser.

– Det är för att jag ska kunna lappa hål i byxor snabbt, förklarar Margareta Rykalska.

Att hon kan titulera sig tekniksömmerska betyder att hon har utbildning i att sy alla möjliga plagg. Men det blir som sagt inte så mycket av den varan på jobbet. Inte hemma heller faktiskt, även om det står en symaskin även där.

Barnen, som är sex och nio år, får ibland något nytt plagg, men oftast handlar det bara om att sy på märken och figurer på deras kläder. Till sig själv syr hon aldrig några kläder, även om hon tycker att det är kul att hålla koll på modet.

– Jag orkar inte efter att ha suttit här och sytt hela dagen.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons