Nakna män på galleriet i Gislöv

Nakna män, ranunklar och färgsprakande glaskonstverk ställs ut på New Forms galleri i Gislöv.
Trelleborg • Publicerad 9 mars 2007
Tekniken som Berit Johansson använder heter graal. Den utvecklades på 30-talet på Orrefors glasbruk. Bild: Tomas Nyberg
Tekniken som Berit Johansson använder heter graal. Den utvecklades på 30-talet på Orrefors glasbruk. Bild: Tomas NybergFoto: 
Håkan Lager målar i akvarell. Motiven är allt från nakna kvinnor och män till blommor av olika slag. Färgerna, ljuset, stämningen och harmonin gör Håkan Lagers målningar unika, berättar Joanna Segelström, galleriets ägare.
Håkan Lager målar i akvarell. Motiven är allt från nakna kvinnor och män till blommor av olika slag. Färgerna, ljuset, stämningen och harmonin gör Håkan Lagers målningar unika, berättar Joanna Segelström, galleriets ägare.Foto: 
Berit Johansson ställer ut sina glaskonstverk på galleriet New Form i Gislöv. Färgerna är många och formerna likaså. Bild: Tomas Nyberg
Berit Johansson ställer ut sina glaskonstverk på galleriet New Form i Gislöv. Färgerna är många och formerna likaså. Bild: Tomas NybergFoto: 

På söndag öppnas dörrarna till galleri New Form. Kommande två veckor ställer konstnärerna Berit Johansson och Håkan Lager ut sina verk.

Färgerna är många och formerna likaså. Håkan Lager målar i akvarell. Motiven är allt från nakna kvinnor och nakna män, till blommor av olika slag. Det unika med Håkan Lagers verk är färgerna, ljuset, stämningen och harmonin. Det är som poesi, berättar Joanna Segelström, ägare till galleriet.

Myten om att skapandet fungerar som terapi är inget Håkan Lager bekräftar. För honom har det kreativa skapandet ingen djupare funktion.

– Nej, jag har ingen djupare syn på att skapa. För mig är det bara en lycka att få måla, säger Håkan Lager. Berit Johansson målar i glas. Tekniken hon använder heter graal. Metoden utvecklades på 30-talet på Orrefors glasbruk, där Berit arbetat som silversmed och formgivare under många år.

Inspirationen får hon framförallt när hon är på resande fot - i Indien, Italien eller Östeuropa - för att nämna några. Musik, blommor och djur är också viktigt för att få nya influenser till Berits kreativitet.

– Mitt skapande kommer som musik inifrån. Och att sjunga och hålla på med musik är viktigt för mig. Berit beskriver sitt konstnärliga yrke med kärleksfulla ord. Utan konsten vet hon inte vad hon hade gjort.

– Att hålla på med konst betyder allt. Det är mitt liv, säger, Berit Johansson.

Caroline Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.