Annons

Något färre barn i fattigdom

Rädda Barnens nya årsrapport om barnfattigdom visar att färre barn i Trelleborg lever i ekonomisk utsatthet. Men antalet är fortfarande högre här, jämfört med landets genomsnitt.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2012

Siffrorna i rapporten är inte dagsaktuella men visar att antalet fattiga barn i Sverige sjönk under 2010 med 0,3 procentenheter jämfört med 2009. 12,7 procent – 242 000 stycken av alla Sveriges barn levde då i fattigdom.

Även i Trelleborg har antalet barn som lever i fattigdom minskat. 2010 levde 13,3 procent – 1 154 barn i ekonomisk utsatthet i Trelleborgs kommun. Det är 0,5 procentenheter färre än vad rapporten från 2009 visade.

Annons

- Det är glädjande att siffrorna minskat men det är inte tillräckligt. Barnfattigdom är reellt och i allra högsta grad närvarande. Det är oacceptabelt att barn lever i kronisk fattigdom. Antalet vuxna som erhåller försörjningsstöd har ökat så detta är också en fråga för arbetsmarknadsnämnden. Barnen ärver oförmågan och det måste brytas med utbildning, integration och språk, säger Gustav Centervall, vice ordförande i socialnämnden.

I Trelleborg minskade barnfattigdomen mer än landet i stort, men kommunen har fortfarande fler barn som lever i fattigdom än landet i genomsnitt.

- Det har minskat med så liten del så det är svårt att se i praktiken. Jag ser att barnen drabbas när föräldrarna har det tufft ekonomiskt. Man ser det särskilt nu när julen närmar sig. När barnen pratar med mig om sina liv så förstår man att de skäms för sin situation, säger Marie Svensson, kurator på Pilevallskolan.

Den totala minskningen i Sverige har skett bland barn till föräldrar som bor ihop. Fattiga barn med en ensamstående förälder har blivit något fler.

Barn i ekonomiskt utsatta familjer är, enligt Rädda Barnens rapport, överrepresenterade när det gäller risk för sämre hälsa, svårigheter att klara av skolan och risken att utsättas för brott.

Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons