Någon riskanalys såg aldrig dagens ljus

Flera sjukvårdsanställda som TA talat med berättar att räddningstjänsten gjort en riskanalys över vad beslutet med en indragen akutambulans kommer få för konsekvenser. Men detta förnekar både räddningschefen Kent Naterman och kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).
Trelleborg • Publicerad 11 september 2013
Att ambulanserna blir färre i Trelleborg kommer med största sannolikhet få konsekvenser för räddningstjänsten.
Att ambulanserna blir färre i Trelleborg kommer med största sannolikhet få konsekvenser för räddningstjänsten.Foto: Foto: Tom Wall

- Jag började skissa på en och hade ett arbetsmaterial men det var ingenting som blev färdigt. Jag och Ulf Bingsgård var överens om det, att just nu är vi i den här verkligheten. Beslutet var taget och upphandlingen var redan gjord så vi valde att vänta, säger Kent Naterman.

- Nu när det kommit igång kommer vi följa upp hur räddningstjänsten påverkas och hur mycket sjukvårdslarm vi får. Det är det som är den stora frågan för oss. Vi hade diskussioner om dessa farhågor redan innan.

Vad kommer det innebära för trelleborgarna?

- Vid riktigt stora händelser kommer skillnaden vara marginell. Men det är på individnivå som de stora skillnaderna kommer ske, där ett sjukdomsfall kanske får vänta 20-25 minuter på kunnig personal om ambulansen måste köra från Skurup eller Svedala. De möts av en avsevärd skillnad i sjukvårdskompetens när räddningstjänsten blir först på plats.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård hävdar att han inte sett till någon risk- och konsekvensanalys.

- Nej, inte vad jag vet om och inget som jag kan komma ihåg. Vi förde en diskussion i våras men det blev aldrig till någon formell skrivelse.

Borde inte kommunen ha gjort en analys eftersom räddningstjänsten påverkas när ambulanserna blir färre?

- Visst, räddningstjänsten måste rycka ut på fler sjukvårdslarm vilket gör det lite problematiskt. Men jag förutsätter att Region Skåne gjort de utredningar som behövs. Skurup har fått en ambulans vilket innebär en annan fördelning och att kommunens östra delar kan få ambulans snabbare.

Har inte kommunen något ansvar?

- Nej, för att detta inte sker i dialog med kommunen. Det är regionen som tar besluten. Vi kan inte påverka hur ambulansen ska fungera ur ett perspektiv i hela regionen, säger Ulf Bingsgård.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.