Annons

Mysig massage för minstingar

När man masserar spädbarn är det inga muskler som knådas och bultas. Nej, mjuk beröring med oljade händer får barnet att jollra och slappna av.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2004
En mysig stund för både mamma och barn blir det när Annette Strömgren (till vänster) visar "vattenhjulet", "indisk mjölkning" och andra taktila, mjuka beröringar för Fredrika Andersson och lilla Natalie. BILD: TOMAS NYBERG
En mysig stund för både mamma och barn blir det när Annette Strömgren (till vänster) visar "vattenhjulet", "indisk mjölkning" och andra taktila, mjuka beröringar för Fredrika Andersson och lilla Natalie. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Tårna rullas och fotsulorna bearbetas med kärleksfullt tryck.
Tårna rullas och fotsulorna bearbetas med kärleksfullt tryck.Foto: 
Lille Elias Birgersson ligger inte ordentligt still, tycker storebror Simon, som följt med mamma Lillemor Ivarsson. I bakgrunden Petra Persson och lille Kevin Hansson.
Lille Elias Birgersson ligger inte ordentligt still, tycker storebror Simon, som följt med mamma Lillemor Ivarsson. I bakgrunden Petra Persson och lille Kevin Hansson.Foto: 

På måndagen var det premiär för babymassagen på Liljeborgs familjecenter på Östra Vallgatan. Föreståndaren Annette Strömgren har varit iväg på kurs, och de kommande fyra måndagarna finns chansen för alla nyfikna föräldrar att prova detta sätt att utveckla den känslomässiga bindningen mellan barn och förälder.

– Jag är jätteglad att jag fick den här chansen, säger Annette. Alla rörelserna är noga utprovade, och det är alltid barnet som bestämmer om han eller hon har lust. Med lugn röst och till harmonisk bakgrundsmusik berättar Annette hur man utför sådana exotiska övningar som "indisk mjölkning" .

Annons

På en docka visar hon hur man nätt stryker växelvis från höften till foten och från ljumsken till foten.

Massagen ska sättas in när barnet är relativt nyvaket efter en lur, men ändå inte fullt aktivt. Det kan ha sådana goda effekter som fördjupad sömn, bättre matsmältning och mindre stress.

– Kolla, hon är ju rent avslappnad i benen! utbristerFredrika Andersson förvånat om dottern Natalie, snart tre månader. Något barn blir olyckligt och börjar gråta, och då avbryts massagen. Någon drabbas av plötsliga vädersläpp, och en och annan stråle kiss går i luften. Men det är ju också avslappning, eller hur?

Meningen är att mammorna och papporna ska fortsätta med massagen regelbundet hemma.

– Det här kan bli en grej även för pappan och barnet, poängterar Annette Strömgren. Mamman har ju så mycket annat som ger en tidig anknytning för barnet.

@04 Byline skribent

:Lars Thulin

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons