Annons

Mycket utsläpp längs E6 skapar oro i Vellinge

Luften längs E6 förbi Vellinge är så dålig att kommunen måste göra kontinuerliga uppföljningar av utsläppsmängderna.
Trelleborg • Publicerad 2 mars 2007
Bild: Claes NybergFoto: 

Det visar en undersökning som kommunen själv har gjort. Mängden utsläpp har mätts vid fem punkter längs E6. Värst är det vid Vellinge norra där man uppmätte 32 mikrogram kvävedioxid per kubikmeter.

Siffran är lägre än gränsvärdet på 40 mikrogram per kubikmeter, därmed slipper kommunen göra ett åtgärdsprogram mot utsläppen. Mängden är dock så hög att kommunen tvingas gå vidare och göra fler mätningar.

Annons

Det är första gången kommunen gjort en mätning av luftkvaliteten. Men eftersom trafiken på E6 ökat är det nära tillhands att tro att utsläppen också ökat de senaste åren. Andelen av den tunga trafiken på vägen har ökat från åtta till tolv procent de senaste fem åren.

På Vellinge kommun är man orolig att utsläppen ska fortsätta uppåt och tar yttre ringvägen i Malmö som måttstock.

- Den är jämförbar med E6, och där räknar man med att utsläppen ska öka med nio procent. Och då har man säkert inte räknat med den ökade trafiken i samband med att man flyttar en Polenlinje från Trelleborg till Ystad, säger Lars Robert Göranson, miljöchef i Vellinge kommun.

Kommunens ambition är att följa upp siffrorna noga, men att komma till rätta med utsläppen är inte det lättaste.

- Det är knepigt eftersom det allra mesta av utsläppen har med biltrafiken att göra. Man brukar räkna med att tio mikrogram per liter är andra utsläpp, resten är från biltrafiken, säger Lars Robert Göranson.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons