Annons

Mycket utblommat på De vilda blommornas dag

Blomsterfantasterna fann hela 78 arter på bara dryga timmen, i Norra Grönby. Trots att det mesta redan var utblommat enligt arrangören.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2003
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

Frossört, smörblomma och starr var några av de 78 arter som Trelleborgs naturskyddsförening hittade under söndagens blomstervandring bland ängsmarkerna i Norra Grönby, i närheten av Kullstorpsgården. Ovanliga underviolen var ett av de mer sällsynta fynden och aklejrutan återfanns i ett enda exemplar. Bland femtontalet deltagare fanns främst folk från den äldre generationen, men även två mammor med sina barn hade hittat ut i skogen denna soliga försommardag. BILD:CLAES NYBERG Martin Olanders, 5 år, hade hittat smörblommor. - Men tulpaner är vackrast, tillade han, en art som dock inte syntes till skogen. - Mycket är redan utblommat i år, konstaterade Majwi Rosquist, floraväktare i Trelleborgs kommun, trots att man noterat fler arter än i fjor. Blomstervandringen arrangerades med anledning av De vilda blommornas dag som firas i hela Norden den 15 juni. I fjor deltog Sverige för första gången och i år ordnade Svenska botaniska föreningen 200 vandringar över landet med hjälp av lokala föreningar. - Det ser ganska bra ut i Trelleborgs kommun för de rödlistade arterna, konstaterade Majwi Rosquist.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons