Annons

Mycket sommarmusik i kyrkorna

Gudstjänster är långt ifrån det enda som erbjuds i Söderslätts och Näsets kyrkor. Under hela sommaren blir det konserter och musikevenemang med lokalartister såväl som rikskändisar.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2007
Foto: 

De tre församlingarna i Vellinge kommun arrangerar både enstaka konserter och musikserier.

På onsdagskvällarna i Falsterbo kyrka pågår just nu Tankar och toner i sommarkväll, som är ett samarbete mellan ordkonstnärer och musiker. Framöver väntar bland annat jazzmusik med Peter Löfman trio, klassiskt med Malmö Symfoniorkester och gospel i kyrkorna i Vellinge kommun.

Annons

Trots att musikfestivalen Sommarmusik på Näset som vanligtvis äger rum varje år inte genomförs i sommar behöver musikälskarna alltså inte vara utan tonerna.

- Jag tror att många artister väljer att ha sina konserter i kyrkan för att den erbjuder ett sådant utrymme. Det går in ungefär 300 personer i kyrkorna. Och så blir det ju en helt annan akustik, säger Karin Rydberg som är kanslist i Skanör-Falsterbos församling. Även ur Trelleborgs kyrkor strömmar det musik. I serien Musik i sommarkväll medverkar till exempel Nina Christensen och Göran Christensen i Västra Vemmerlöv kyrka.

Nästa konsert i Sankt Nicolaikyrka i Trelleborg kallas Skimmer och ges av gruppen T.r.e. Tidigare i sommar har församlingen arrangerat en pianofestival med internationellt kända artister.

- Då kom många som vanligtvis inte besöker kyrkan, säger Per Frendahl som är musikansvarig i Trelleborgs församling.

Han menar att kyrkan är en inarbetad konsertlokal med en tradition av att vara kulturbärare.

- Vi i Trelleborg satsar också mycket på att ha ett brett musikutbud, säger han.

I Önnarps och Anderslövs kyrka pågår under hela sommaren konsertserien Sommarkvällsmusik, i vilken politikern Alf Svensson och hans bror Åke traditionsenligt deltar i.

Fanny Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons