Mycket ska klaffa för att gps ska fungera

Det är många led som ska vara rätt uppdaterade för att gps-navigeringen ska fungera. Det konstaterar kommunens ansvariga för kartunderlaget.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2014
Foto: 

På kommunen är man ganska tillfreds med det underlag som man skickar vidare. Det mesta är korrekt och uppdaterat.

- Vi levererar kartunderlag till Lantmäteriet, förklarar Anders Lusth, chef för kommunens mät- och kartavdelning.

Gatuavdelningen i sin tur levererar underlag till Trafikverket med mer detaljer om hur vägarna ser ut.

- Det handlar om vilka vägar som är gång- och cykelvägar och vilka som är vägar för biltrafik, säger Greger Persson på gatukontoret. Det kan även handla om att vissa vägar inte är lämpliga för tung trafik eller för breda fordon, till exempel.

Från Lantmäteriet går det att köpa in all information som kommunen levererat. Det kan dock uppstå problem i senare led i kedjan fram till en fungerande gps-tjänst.

- Du har de som tillhandahåller kartunderlaget till gps-operatörerna, säger Anders Lusth. En del av operatörerna verkar inte heller köpa in underlag över huvud taget utan använder sina egna kartor.

Det kan leda till att man leds helt fel, som på Västervång, som Trelleborgs Allehanda skrev om häromdagen. Där leder vissa gps-tjänster in fordon som kommer norrifrån till det övre området, där de sedan ofta smiter via gång- och cykelvägen till det nedre området om det är slutmålet.

– Det handlar även om hur ofta leverantören av kartmaterial uppdaterar sitt material, säger Anders Lusth. Vad jag förstår så har SOS Alarm korrekt information i sitt system. Om det till exempel kommer upp adressen Östergatan, som ju finns både i orten Trelleborg och i Anderslöv så kommer båda alternativen upp att välja på.

Men det är inte alla leverantörer som har de senaste uppdateringarna av kartmaterialet.

Ytterligare ett led är hur uppdaterat material den enskilde användaren har.

- Vissa uppdateringar kostar en hel del, säger Greger Persson. Då är det inte säkert att den enskilde köper in det utan chansar på att verkligheten inte ändrats så mycket.

Caroline Ferngren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.