Annons

Mycket mat och fart mitt i byn

Kalvdans, gamla telefoner, polishäst, traktorer och kaffekoppar. Utbudet är varierat när det på söndag är dags för den tredje upplagan av "Mitt i Byn" i Stora Beddinge.
Trelleborg • Publicerad 11 september 2004

– Detta är en miniatyr av Skånedagarna på Bosjökloster fast gemytligare, säger Sten Åke Jönsson, ordförande i arrangörsföreningen Beddinge IF som dessutom firar 70-års jubileum i år.

"Mitt i Byn" är en fortsättning på det som tidigare var en hemvändardag i Stora Beddinge. För två år sedan tog Berit Möllebäck, Beddingeortens LRF-avdelning och som varit aktiv inom kyrkan och deltagit kring arrangemanget med hemvändardagen, kontakt med Beddinge IF. En ny form av hemvändardag "Mitt i Byn" växte fram och slogs ihop med klubbens årliga loppmarknad. I helgen är det så dags för tredje upplagan. Evenemanget håller på att bli en tradition och på söndag kommer idrottsplatsen i Stora Beddinge att vara full med utställningar, aktiviteter och mat. Massor med mat att provsmaka. Vad sägs om morotskaka, pannacotta, morots- och krusbärsmarmelad och spettkaka.

Annons

Och så kalvdans förstås. Gjord på protein- och vitaminrik råmjölk, kanel, kardemumma och lite russin i botten. Inte helt olikt ostkaka. Besökarna får provsmaka och får även recept med sig hem.

Men allt är inte mat. Under "Mitt i Byn" kommer det att finnas utställningar med gamla kaffekoppar och om telefonens historia. Bjudas på åktur med häst och vagn och underhållas med hunduppvisning. Hundägare får dessutom ta med sina bestar och pröva på agility, hinderbana för hundar.

– Det är folk i bygden som visar upp vad de håller på med, säger Berit Möllebäck.

"Mitt i Byn" brukar locka många besökare. Runt 1500 förra året. Dessutom ställer ett 100-tal personer upp och jobbar under dagen.

– Det här engagerar hela bygdens invånare att komma och delta, säger Sten Åke Jönsson.

De enda som skulle varit med men som dragit sig ur är kommunen. Kommunal teknik skulle enligt Berit Möllebäck, vara på plats för att svara på frågor om vatten och avlopp men drog sig ur i sista sekunden.

Men 27 utställare med varierat utbud kommer i alla fall att vara på plats på idrottsplatsen i Stora Beddinge på söndag mellan klockan 11 och 16.

Magnus Aspegren

0410-545 31

Magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons