Annons

Mycket läkemedel i dricksvatten

Med varje glas vatten vi dricker får vi i oss en blandning av läkemedel. Hur mycket, vilka läkemedel och vilken effekt det har vet ingen. Ett fåtal stickprovsundersökningar görs på enskilda platser.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2002

Varje år skrivs cirka ettusen ton aktiva substanser ut. Under samma period sprids 1 700 ton bekämpningsmedel omräknat till aktiva substanser. Bara en del av de överblivna läkemedlen återlämnas till apoteken. Resten kastas i soporna eller slås ut i avloppen. Men huvuddelen kommer troligen ut via avloppen sedan de passerat människokroppen. Stora mängder antibiotika kommer ut varje år. Antibiotikaresistenta bakterier dyker upp i olika sammanhang, bl a i spillning från kanadagås. Det betyder att gåsen utsatts för resistenta bakterier, troligen via smittat vatten. Nedströms ett reningsverk i Alingsås visade hanfiskar honliga tecken. Det visade sig att vattnet innehöll halter av östrogen som var 45 gånger högre än den biologiskt verksamma nivån. Halten av p-pillerrester var i fiskens gallblåsa en miljon gånger högre än i det omgivande vattnet, dvs fisken ansamlar det kvinnliga könshormonet. Inga undersökningar görs av lasarettens avloppsvatten. - Vi kan inte göra något åt det, säger Ann Christine Nilsson, miljösamordnare på Trelleborgs lasarett och Malmö Allmänna sjukhus. Reningsverkens processer är inte anpassade för att bryta med läkemedelsrester utan många av dem passerar rakt igenom med vattnet. Livsmedelsverket har inte läkemedel med bland substanser som ska undersökas i vattnet. Läkemedelsverket väntar på ett utredningsuppdrag från regeringen att undersöka miljöeffekterna av läkemedel, kosmetika och hygienprodukter. - Jag kan inte påminna mig något läkemedel som stoppats på grund av miljökonsekvenserna, säger Cecilia Ulleryd på Läkemedelsverket. - Våra kunskaper består mest av hål, säger Bo Gunnarsson, miljöansvarig på Apoteket AB. Resistenta bakterier och östrogena effekter är en varningssignal om att något stort döljs i vår okunskap.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons