Annons

Mycket farliga ämnen i Trelleborg

Miljökontoret har gjort en inventering av farliga ämnen som används i Trelleborg och som bör fasas ut och ersättas med andra, miljövänligare ämnen.
Trelleborg • Publicerad 15 mars 2007

Det handlar om särskilt farliga metaller, ämnen som kan framkalla cancer, som kan störa hormoner, bryta ner ozonskiktet eller som är giftiga, långlivade och anrikas i naturen.

Miljökontoret har skickat ut en förfrågan till ett 100-tal företag i kommunen.

Annons

– Bland de ämnen som är svår att minska användningen av, men som företagen redovisat stora mängder av är drivmedel, som bensin och diesel, säger Lilian Flygare Ivarsson, som sammanställt rapporten om de farliga ämnena.

Det finns dock ämnen som används som redan i dag kan ersättas med andra, mindre farliga.

– Det kan handla om mjukgörare, till exempel, säger Lilian Flygare Ivarsson.

När det gäller lösningsmedel har en hel del företag redan gått över till vattenbaserade produkter i stället.

Av företagen i Trelleborg svarade de allra flesta på miljökontorets förfrågan. Ännu återstår dock en del företag, och dessa kommer att få ett föreläggande om att komma in med uppgifter. Även en handfull företag som miljökontoret missat att skicka ut till får en förfrågan under våren.

– Det är ett projekt i samarbete med länsstyrelsen och övriga kommuner i Skåne för att kartlägga användningen av särskilt farliga ämnen, säger Lilian Flygare Ivarsson. Målet är att användningen på sikt ska upphöra eller ske på ett säkrare sätt än i dag.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons