Mutmisstankar nära avgörande

Utredningen av de misstänkta byggbolagsmutorna till Trelleborgshem går nu in i sin slutfas, där åklagare ska bedöma om fem personer ska åtalas.
Trelleborg • Publicerad 15 september 2004

Det är nu snart fyra år sedan som Trelleborgshems vd Leif Persson och före detta ordföranden Åke Larsson lät sig bjudas på en resa till Lübeck, med hotellrum och julbord på färjan med vidhängande alkoholdrycker. Leif Persson reste senare även till en mässa i Hannover. Byggbolagen NCC och Trebo, som båda fått många uppdrag av Trelleborgshem, stod för fiolerna.

Frågan om bjudningen skett otillbörligt har utretts vid Riksenheten mot korruption i Stockholm. Kammaråklagare Per Nichols har fått ett underlag på sitt bord för bedömning av hur man ska gå vidare.

– Jag kan inte säga om eller när det blir åtal, bara att utredningen befinner sig i slutet av "röret". Jag ska nu bedöma den här frågan, kommenterar Per Nichols. Ett åtal kan också drabba tre byggbolagsanställda, som betalade resorna. Bestickning kan, liksom mutbrott, leda till böter eller fängelse i upp till två år.

Förre ordföranden Åke Larsson tycker för sin del att det vore bra om saken avgjordes i domstol.

– Det känns inte bra att det gått så här långt, men man får ta det som det är, säger han. Som vi ser det är det inte något att rota i. Både resan och uppehället gick ju inte på mer än ett par tusen kronor. Han hänvisar till advokat Lars Edman, som anser ärendet "bagatellartat".

– Min klient har åkt på en resa och blivit bjuden på julbord, förklarar Lars Edman. Man hade olika studiebesök och, av praktiska skäl, en övernattning i Lübeck. I samband med det tittade man även på en del hus.

Åke Larsson lämnade sitt uppdrag i fjor, men det hade inget med mutmisstankarna att göra.

– Tragiskt att han ska behöva lämna arbetslivet med sådant eftermäle, säger Lars Edman. Jag hoppas att det inte ska bli något åtal i hans fall .

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.