Annons

Musik på scenen och bland buskar

– Det känns lite nervöst, erkände Björn Falkland när han för första gången kom med instrument till Spelmansstämman i Smygehuk. Han bar sin nyckelharpa på ryggen och i ryggsäcken hade han sitt durspel.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2007
Fem dragspel i ett litet tält. Allt är möjligt under buskspelet på Sveriges sydligaste spelmansstämma, den i Smygehuk. Bild: Albin Brönmark
Fem dragspel i ett litet tält. Allt är möjligt under buskspelet på Sveriges sydligaste spelmansstämma, den i Smygehuk. Bild: Albin BrönmarkFoto: 
När Björn Falkland slutade med tyngdlyftningen började han med nyckelharpa i stället. I år var första gången han hade instrumentet med på spelmansstämman. Bild: Albin Brönmark
När Björn Falkland slutade med tyngdlyftningen började han med nyckelharpa i stället. I år var första gången han hade instrumentet med på spelmansstämman. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

Han såg fram emot att träffa de andra nyckelharpospelarna under det stora trädet.

– Det är inget problem, sade han. Man följder de andra eller så får jag spela något jag kan och de följer mig.

Annons

Han spelar flera instrument sedan tidigare, bland annat durspel, en typ av dragspel, och munspel. det var hans morbror, som bygger nyckelharpor som lockade honom att börja spela. Björn Falkland har bara spelat nyckelharpa i ett år.

– När jag sedan fick köpa ett instrument mycket billigare så..förklarade han.

Hans nyckelharpa är kromatisk, det vill säga den har alla halvtonerna också så det går att spela i alla tonarter på den. Men den får inte hänga för länge.

– Om den hänger på väggen ett par veckor utan att jag spelar så blir den lite gnällig, sade Björn Falkland. Då måste man spela loss den.

Nyckelharpa är ett av våra äldsta instrument som är särskilt vanligt i Uppland. Men den äldsta avbildningen är från Gotland.

Årets spelmansstämma är den tjugoandra i ordningen och den inleddes precis som vanligt med buskspel redan på fredagseftermiddagen. Musikerna satt utanför sina husvagnar eller inklämda i ett litet tält och spelade bara för glädjen att spela. Så småningom kom den ordnade verksamheten igång och den fortsätter i dag lördag.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons