Annons

Museets prylar gick på auktion

För vissa var det ren fyndglädje, för andra minnen och en smula sorg när föremålen från museet i Hemmesdynge såldes på auktion och loppis vid Östra Torps församlingshem på lördagen.
Trelleborg • Publicerad 28 maj 2011
Foto: Tomas Nyberg
Hundratals riktigt gamla böcker fanns bland museets samlingar.
Hundratals riktigt gamla böcker fanns bland museets samlingar.Foto: 
Den som planerade många inköp fick en egen lite spade med nummer att vifta med. Dagens flesta köp på auktionen gjorde Susanne Kjer.
Den som planerade många inköp fick en egen lite spade med nummer att vifta med. Dagens flesta köp på auktionen gjorde Susanne Kjer.Foto: 
Trots en hel del antikviteter var det inte särskilt många som slogs om buden under auktionen som förrättades av kyrkoherde Per Kristansson.
Trots en hel del antikviteter var det inte särskilt många som slogs om buden under auktionen som förrättades av kyrkoherde Per Kristansson.Foto: Tomas Nyberg
Solveig Lundgren är medlem i kyrkofullmäktige i Källstorps församling
Solveig Lundgren är medlem i kyrkofullmäktige i Källstorps församlingFoto: 

SMYGEHAMN. Hembygdsföreningar och museer har fått ta hand om det som de ville ha. Det som därefter blev över från Hemmesdynges hembygdsmuseum gick till loppis och auktion.

– Kyrkoherden Stig Sivenius blev känd för att han startade det här en gång i tiden. På mig kommer skulden ligga tung över att det var jag som avyttrade det hela, sade kyrkoherde Per Kristiansson efter att han förklarat auktionens spelregler.

Annons

– Man ska ha hatt har jag förstått, sade han innan han iklädd en stråhatt drog igång auktionen på allvar genom att ropa ut en blåmålad träsoffa för 100 kronor.

Några längre budgivningar var det sällan och en del saker fanns det inte direkt några intresserade köpare av. En låda med blandade husgeråd slumpades tillslut bort för en tia till Susanne Hemmesåker från Hemmesdynge.

– Det här kommer jag nog hänga som prydnad på väggen, sade hon när hon såg vispar och slevar sticka upp från lådan.

Men efter att ha lyft lite bland grejerna insåg hon att hon gjort ett bättre fynd.

– Nämen titta vad jag har köpt, sade hon och visade både en kopparkanna och en gammal koppargryta.

Inne i församlingshemmet såldes böcker, textilier och småsaker på loppis och Ragnar Månsson och hustrun Inger blev lite nostalgiska bland föremålen.

– Jag är född där bredvid museet. En del saker kommer från mina föräldrar, berättade Ragnar Månsson och Inger visade upp en almanacka från sitt födelseår 1949.

– Den kommer jag så väl ihåg när den gamle kyrkoherdens fru visade mig en gång. Men det var länge sedan. Antagligen kring 1980 när vi bodde där ute.

Auktionen utanför avslutade Per Kristiansson genom att sälja både hatten och slagkäppen och när allting senare räknats ihop fick församlingen, som ägde museet, in 23 000 kronor. Pengar som ska användas till renoveringen av Hemmesdynges kyrka.

– På så sätt går det tillbaka till Hemmesdynge, säger Per Kristiansson.

Henrietta Johansson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons