Annons

Museet är nära en flytt till tingshuset

Museet åt folket. Det är parollen när Trelleborgs museum flyttar till tingshuset efter sommaren.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2007
Vid halvårsskiftet flyttar tingsrätten ut ur tingshuset. Ny hyresgäst kan bli Trelleborgs museum, en tanke som välkomnas av museets personal. BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Vid halvårsskiftet flyttar tingsrätten ut ur tingshuset. Ny hyresgäst kan bli Trelleborgs museum, en tanke som välkomnas av museets personal. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 

Mycket talar för att museet blir ny hyresgäst i tingshuset efter att tingsrätten lämnat lokalerna och efter att utställningen Leva och bo är avslutad i början av hösten.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) har efter diskussioner med museet, kulturförvaltningen och fastighetsförvaltningen gett förvaltningarna i uppdrag att utreda flytten. Och utredningen ska gå undan.

Annons

- Tingshuset kommer snart att stå tomt och därför är det viktigt att få utrett vilka alternativ som finns för lokalerna, säger han.

Bingsgård själv är mycket tänd på att flytta museet till tingshuset. Han pratar om det centrala läget, som kommer att göra museets verksamhet mer tillgänglig för trelleborgarna.

- Många vill ha kulturell verksamhet i lokalerna, säger Ulf Bingsgård.

På museet är man överlycklig över planerna. - Vi vill inget hellre än att flytta dit. Vi finns till för människorna och vill vara nära dem. Dessutom är tingshuset ett jättebra hus för utställningar, säger museichefen Ingela Jacobsson.

Om planerna blir verklighet kommer inte den stadshistoriska utställning som tillverkas för 750-årsjubileet att öppnas under jubileumsåret. Utställningen skulle öppnas på Skyttsgården den 5 maj men Ingela Jacobsson är inte intresserad av att öppna utställningen där för att sedan flytta eller montera ner den.

- Det vore att kasta pengar i sjön. Utställningen byggs för att stå i flera år och tillverkas just för den lokalen som den ska stå i, säger Ingela Jacobsson. Hon tycker inte det gör så mycket ifall inte jubileumsutställningen invigs i år.

- Då blir det precis som förra jubileumsutställningen som inte kom förrän 1958, det är en liten rolig grej i sig, säger Ingela Jacobsson.

Museet har i avvaktan på besked i lokalfrågan avbrutit arbetet med den stadshistoriska utställningen.

Andreas Mårtensson

0410-545 34

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons