Annons

Muddermassor i havet förbjuds

Muddermassorna i Smygehamn får inte dumpas ute i havet längre. Havs- och vattenmyndigheten säger nej till Trelleborgs kommuns ansökan om fortsatt dumpning tre veckor till.
Trelleborg • Publicerad 4 april 2012
Foto: Claes Nyberg

– Vi får läggas massorna någonstans på land istället. Vi vet inte exakt var än, men det kommer vi att lösa, säger Jonas Hagman på tekniska förvaltningen i Trelleborgs kommun.

Naturvårdsverket, som Havs- och vattenmyndigheten tidigare var en del av, beviljade förra året dispens för att kommunen skulle dumpa muddermassor i havet två mil söder om Smygehamn. Dispensen gällde mellan oktober och mars, och eftersom årets muddring inte är klar än på grund av för sträng blåst ansökte kommunen om en förlängning av dispenstiden till den 27 april.

Annons

Havs- och vattenmyndigheten säger dock nej. Den biologiska aktiviteten i havet blir större vid den här tiden av året och därför är det inte lämpligt att dumpa muddermassor ute till havs. "Allmännyttan av att nyttja Trelleborgs kommuns småbåtshamnar under sommarsäsongen 2012 är liten jämfört med den åverkan som förlängningen av arbetsperioden orsakar på den biologiska aktiviteten vid tippningsplatsen", skriver Havs- och vattenmyndigheten.

En märklig inställning, tycker Jonas Hagman.

– Andra kommuner på syd- och ostkusten har delar eller hela april på sig, säger Jonas Hagman som dock inte är orolig för att man inte ska hitta något ställe att dumpa muddermassorna på. Hamnen i Smyge kommer att vara muddrad och klar till turistsäsongen.

– Vi löser det på ett eller annat sätt, säger han.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons