Annons

MTV lekte vikingar i Foteviken

Fotevikens museum fick i söndags ovanligt besök. Då dök MTV-produktionen Dirty Sanchez upp för att leka vikingar i ett kommande program.
Trelleborg • Publicerad 28 mars 2005
När det är Panchos tur att ställa sig mot tavlan och vänta in Bengt Fredrikssons yxa blir han riktigt rädd. Men allt går bra till slut. Bild: Sofia BergströmFoto: 

Vi är vana att se Pancho, Matt Pritchard och de andra i MTV:s Dirty Sanchez som galna vildar i rutan. När de under söndagen spelade in ett avsnitt på Fotevikens museum var det dock fyra slitna killar som småfrös i den hårda vinden.

– Vi kom i går och blev bjudna på en vikingafest utan dess like, skrattar Pancho och berättar om dagen innan. Museets personal ville visa dem hur det går till i byn genom att bjuda dem på middag.

Annons

Gänget bakom Dirty Sanchez är ute på en sex veckor lång turné runt om i Europa. I varje stad de besöker försöker de ta till sig lite av landets kultur och göra något roligt av det. I Sverige, som de kallar "världens säkraste och hälsosammaste land", vill de lära sig bli vikingar. De vill dessutom bli utsatta för farliga saker för att göra landet lite mindre säkert.

Därför har de hunnit med att hoppa i vakar i Göteborg innan de landade i Höllviken. Från början var det meningen att de skulle träffat Trelleborg Vikings på isen i Söderslättshallen. I sista stund ändrade de sig och valde vikingarna i Höllviken i stället.

Nu har de klätt sig i vikingakläder och ska under en dag få prova på vikingaliv med allt det har att erbjuda.

Definitionen på vikingakläder varierar dock kraftigt hos de fyra killarna. Bäst lyckas kanske Pancho som har linneklänning och skinnförkläde. Matt Pritchard har också liknade outfit. På fötterna har han dock dragit på sig ett par cowboyskor, vid midjan har han spänt ett nitbälte och på näsan sitter ett par stora solglasögon. Men det verkar inte störa de 30-tal vikingaentusiaster som har sökt sig till inspelningsplatsen dagen till ära.

På förmiddagen fick killarna lära sig slåss med svärd.

– De var väl kanske inte jätteduktiga, skrattar Christian Larsson, en av instruktörerna.

Därefter lärde Bengt Fredriksson, en av museets personal, gruppen att kasta yxa. De tränar på en stor trätavla med ett ansikte målat mitt i.

– Där ska ni sätta yxan, förklarade Bengt Fredriksson.

Alla får prova, misslyckas och kameramännen ser till att spela in kortväxte Pancho som förgäves försöker ta ner en yxa från tavlan som har fastnat högt upp. Sedan vill man spela in något farligare. Roligaste har nämligen gänget när de hittar på något på plats som de inte har planerat innan.

De frågar Bengt Fredriksson om han inte kan kasta en yxa mot tavlan när en av programledarna står under. "No problem!" svarar han högt för att sen tillägga tystare:

Annons

– Hoppas det går bra. Jag har aldrig provat det förut.

Men eftersom det är detta som "Dirty Sanchez" går ut på – att göra vansinniga saker – ställer sig var och en vid tavlan och skriker när yxan träffar ovanför huvudet med några centimeters marginal.

Därefter följer andra upptåg. Bland annat skjuter Fotevikens vikingar på dem med pilar som ger dem blåmärken stora som kaffetallrikar.

De fyra walesiska och brittiska killarna säger sig har haft en fantastisk tid på Vikingamuseet som de ser som en enda stor lekstuga. De kallar personalen för "mad men", "good lads" och vill inte gärna lämna vikingabyn. Nu väntar dock Tyskland och nya äventyr.

– Kanske kan vi ta med oss Vikingabyn i turnébussen? undrar de.

Fotnot: Programmet som spelades in planeras att visas på MTV i höst.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons