Annons

MP och alliansen oense om framtiden

Det är en vingklippt femklöver som tillsammans med Socialdemokraterna ska försöka övertyga Trafikverket och länsstyrelsen om att bygga en ringväg runt Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2013
Miljöpartisterna Emil Samnegård och Christine Stafström vill utreda en västlig infart till hamnen ytterligare. Miljövänligare och billigare, anser de.
Miljöpartisterna Emil Samnegård och Christine Stafström vill utreda en västlig infart till hamnen ytterligare. Miljövänligare och billigare, anser de.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Miljöpartiet, som styrt med den borgerliga alliansen sedan 2006, sågar den fördjupade översiktsplanen. Framförallt ringvägen. Även Centerpartiet är emot ringvägen, men kanske inte lika kategoriskt som Miljöpartiet.

– Ringvägen är en mycket stor felsatsning, säger Christine Stafström (MP), ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen.

Annons

Miljöpartiet har för det mesta varit överens med sina borgerliga samarbetspartier, men när det gäller att bygga Trelleborg för framtiden är man djupt oense. På kommunstyrelsens möte på onsdagen vägrade man att godkänna förslaget till fördjupad översiktsplan.

Den största stötestenen är ringvägen som Miljöpartiet menar leder till mer bilism, mer lastbilstrafik, längre körsträcka för hamntrafiken, förstörelse av åkermark samt stora ingrepp i kultur- och naturmiljön. Miljöpartiet vill ha en inkapslad västlig infart och är besviket över att de andra partierna i kommunstyrelsen inte vill utreda det alternativet närmare.

– Hamnens tillstånd bygger på en västlig infart, men ändå har man låst fast sig vid en östlig infart och en omodern ringväg, trots att Trafikverket och Länsstyrelsen säger nej, säger Emil Samnegård, partiets ledamot i kommunstyrelsen.

Miljöpartiet står långt ifrån både Moderaterna och Socialdemokraterna i frågan. Både M och S ser ringvägen som det bästa alternativet, men Miljöpartiet vill ändå inte utesluta framtida samarbeten med de stora partierna.

– Det beror på valresultatet, det kan bli en förhandlingssituation. Det är mycket mer än infrastruktur som vi kommer att gå till val på, säger Emil Samnegård.

Klart är att partiet kommer att gå fram ensamt i valrörelsen. Och Miljöpartiet tror att man kommer att nå framgång med sin inställning i ringvägsfrågan.

– Den politiska majoritetens inställning i den här frågan stämmer inte överens med vad gemene man tycker, säger Emil Samnegård.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons