Annons

MP har sin kravlista klar

Inga fler sjukhus privatiseras om den borgerliga alliansen vill fortsätta regera Skåne tillsammans med Miljöpartiet. Och både kollektivtrafik och närsjukvård ska ha mer resurser.
Trelleborg • Publicerad 21 september 2010

Detta säger en nöjd Anders Åkesson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne, sedan han under måndagen diskuterat de kommande fyra åren med sina partikamrater.

Han och hans parti har en bra sits efter valet. Partiet gick inte bara starkt fram med tre mandat till tio. Dessa tio mandat är dessutom just vad den borgerliga alliansen behöver luta sig mot för att kunna fortsätta regera regionen.

Annons

Alternativet är att Sverigedemokraterna blir vågmästare i regionen.

Miljöpartisterna träffas i det nya, ljusa regionhuset i Dockan i Malmö. Alla har varit uppe till sent och inte sovit särskilt många timmar. Men det var nödvändigt att träffas för att skriva ihop en kravlista för ett fortsatt samregerande med de fyra borgerliga partierna.

– Vi är nöjda och trötta, summerade Aina Andersson från Trelleborg som ser en förbättrad kollektivtrafik som den viktigaste frågan.

Några regelrätta förhandlingar har ännu inte inletts. Regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M) säger att ett tidsschema kommer att läggas upp idag, tisdag, för möten framöver.

Swanstein är övertygad om att det blir ett fortsatt samarbete med Miljöpartiet men vill inte diskutera vilka eftergifter de borgerliga partierna är beredda till.

Miljöpartiet har dock sin viktigaste kravlista klar. Av det borgerliga förslaget att sälja ut sjukhus blir det ingenting med Miljöpartiet i en ny femklöver, som samarbetet kallats under mandatperioden.

– Det är också mycket viktigt att kollektivtrafiken och närsjukvården får mer pengar, säger Anders Åkesson som bara ser nöjd ut och inte visar ett spår av trötthet, trots en lång natt.

Satsningarna kostar omkring en halv miljard vilket motsvarar en skattehöjning på 30 öre, eller lika mycket som Miljöpartiet kunde tänka sig inför valet.

– Regionen gör ett överskott i år på 700 miljoner kronor men man kan ändå inte utesluta en skattehöjning, säger Anders Åkesson.

Anders Åkesson passar på att berömma regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein för hur han lett samarbetet under de gångna fyra åren.

Annons

– Han är en viktig spelare som sett till att lagbygget fungerat väl, säger Åkesson.

Men vad säger du om Moderaterna väljer Pia Kinhult som också kandiderar till posten?

– Jag värderar inte utan konstaterar att han har lett arbetet på ett hyggligt sätt, säger Anders Åkesson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

INTERNAL INTERNAL
Sara Håkansson, Stig Strömkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons