Motgångarna är en del av framgången

Redan i september började elevernas arbete med UF-företagen. Vägen fram till en färdig idé har varit lång, ibland kantad av konflikter och full av nya utmaningar. I veckan kommer de flesta att visa upp sig för första gången.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2011
Maria Jönsson, Madeleine Andersson, Caroline Nilsson, Mia Olin, Amanda Larsson och Oskar Grip driver tillsammans Pillow case UF, som är ett av elva företag på Söderslättsgymnasiet.
Maria Jönsson, Madeleine Andersson, Caroline Nilsson, Mia Olin, Amanda Larsson och Oskar Grip driver tillsammans Pillow case UF, som är ett av elva företag på Söderslättsgymnasiet.Foto: 

Söderslättsgymnasiets öppet hus i november brukar vara första chansen för UF-företagen att presentera sina verksamheter för människor utanför skolan. Julskyltningen på första advent är känt som bästa försäljningstillfället.

– Det sägs att om man inte säljer något till jul så säljer man inget sen heller, säger Frida Råstrander.

Just nu är planeringen för de båda försäljningstillfällena i full gång för treorna på handels- och ekonomiprogrammet. Totalt finns det i år elva företag som säljer alltifrån skoltröjor till bakverk. Gemensamt för alla företagen, utom ett, är att de säljer någon form av produkt. Företaget som sticker ut är HP caféet UF som har återupplivat skolans kafé i G-byggnaden.

Med sina elva gruppmedlemmar är de också det största företaget. De flesta andra är fem-sex personer. Alla har fått sin specifika uppgift, som marknadsförare eller vd.

Det tog inte lång tid för eleverna att upptäcka att ett företag innebär mycket mer jobb än vad som syns utåt.

– Det är viktigt att ha en grupp där alla ställer upp och vill lika mycket, säger Sandra Elander.

Grupperna har fått skaffa sig handledare utanför skolan, ta kontakt med banker för att starta upp konto och göra marknadsundersökningar för att ta reda på vilket underlag det finns för deras affärsidé. För de som bytt idé har det varit extra stressigt.

– Vi tyckte att det skulle bli för stor risk att köpa in isskrapor till bilar om vi inte visste i förväg att vi kunde sälja dem, säger Selma Dedic vars företag nu kommer att sälja muffins, som istället bakas efterhand som de beställs.

En stor del av det inledande arbetet har gått ut på att skaffa startkapital. Något som en del har löst genom att gå in med egna pengar i form av riskkapital, medan andra har hittat en sponsor.

– Vi har fått ihop vårt startkapital genom att sälja Maglarpsbullar, berättar Maria Nilsson.

En dag i veckan under hela hösten och våren är vikt åt UF-verksamheten.

Ett grupparbete innebär inte bara mycket resurser utan också många viljor, vilket ibland kan bli problematiskt.

– Vi har haft en del konflikter i gruppen, men det är ju efter dem som man märker att man måste kämpa, säger Melissa Murati.

Mikael Hallqvist
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.