Annons

Möt kaptenen

Olle Sundin har tillbringat hela yrkeslivet, ja hela vuxenlivet till sjöss. Ändå har hans föräldrar eller släkt ingen anknytning till sjön.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2009
Olle Sundin.
Olle Sundin.Foto: 

– Jag började som matros när jag var 15 år, egentligen ett år för tidigt. Men på mönstringen tyckte de att jag såg stor och kraftig ut och jag fick okej, berättar han.

Det var 1963 och Olle Sundin siktar på att klara 50 år till sjöss och sluta några månader efter att han fyllt 65 år 2013.

Annons

– Jag är född i Malmö men vi flyttade till Hälsingland och där trivdes jag inte alls. Jag ville bort och då verkade sjön vara det bästa. Där kunde man börja arbeta direkt och ändå läsa vidare.

Olle Sundin gick ut med ett litet lastfartyg på 199 ton från Kalmar på sin första resa. Fartyget gick på olika hamnar i Östersjön, till Finland och Tyskland, med last av till exempel virke, spannmål eller tegel.

– Jag hade redan från början siktet inställt på att bli befäl, säger Olle Sundin.

Vid 21 års ålder tog han sjökaptensexamen.

– Sedan tog jag en tur på drygt fem månader. När jag steg i land hade jag inte ett öre, men jag var fri från studieskulderna.

Olle Sundin arbetade senare på Broströms rederi. Bland annat i Fjärran östern. Han bodde fyra år i Bangkok och träffade även sin fru i Thailand.

– Vi valde mellan Sverige och Australien när vi diskuterade var vi skulle bo. Men så blev det Sverige till slut. Nu bor vi i Landskrona.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons