Mörk framtid för byggare

Byggstopp och varsel. Byggbranschen i Trelleborg har drabbats hårt av lågkonjunkturen och företagen hoppas nu på att det ska planas ut.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2008
Lågkonjunkturen slår hårt mot byggbranschen. Arkivbild: TA
Lågkonjunkturen slår hårt mot byggbranschen. Arkivbild: TAFoto: 

- Det finns färre jobb nu. Det är ju bara att läsa tidningen så förstår man det. Även stora företag varslar flera tusen personer.

Det säger Ulf Thelin, en av delägarna på EA-installation, som förklaring till att företaget i förra veckan varslade sex av de 31 anställda.

- Det är en topp som kapas, vi har haft jättemycket jobb det senaste halvåret. Räntorna och finanskrisen gjorde att lågkonjunkturen kom plötsligt, lägger han till.

Eftersom företaget arbetar i byggbranschen påverkas det direkt av byggstopp. Samma sak gäller för Elservice.

- Eftersom vi jobbar mot både industrier och byggentreprenörer brukar vi inte drabbas så hårt av lågkonjukturer. Men på grund av finanskrisen började industriernas svacka redan för ett halvår sedan, säger Morgan Larsson, vd och huvudägare på Elservice.

Han menar att det finns en risk för att även han måste skära ner på sin personal.

- Vi har en fortsatt stark orderingång med en framförhållning på ungefär fyra månader. Jag tror och hoppas att finanskrisen bedarrat efter jul och att räntegapet minskar. Annars måste vi kanske varsla, säger han.

Inom byggbranschen i sin tur ser det mörkt ut. Statistik från Statistiska centralbyrån visar att bostadsbyggandet minskar och stora företag som NCC har varslat nära tvåtusen personer hittills i år. Även mindre byggföretag i Trelleborg påverkas.

- Det kan vi ju inte komma ifrån. Vi har kunder som har dragit åt svångremmen och skjutit upp byggstarter, säger Bengt Samnegård, vd och delägare på Sawi.

Han säger att det i sin tur resulterar i att valfriheten blir mindre.

- Vi måste vara på hugget och kan inte längre välja mellan jobben.

Dock har han ännu inte behövt fundera på att göra sig av med någon av sina 24 anställda.

- Vi är väldigt måna om dem och vi klarade finanskrisen på 90-talet utan att varsla någon så det ska vi nog göra nu med, säger han.

På Trebo byggnads AB är det just nu väldigt dåligt med jobb.

- Det finns en del förfrågningar, men vi är många som vill ha det. Så var det inte för ett halvår sedan, säger Gert-Åke Jönsson, hälftenägare.

Han tror att vi kommer att få se fler varsel från Trelleborgsföretag i branschen. För att själv kunna undvika det planerar han att företaget ska vända sig mot privatpersoner i större utsträckning än det gör i dag.

- Men även privatpersoner har ju drabbats av lågkonjunkturen så det blir svårt. Det är verkligen beställarens marknad nu, säger han.

Gert-Åke Jönsson hoppas att konjunkturen ska planas ut men menar att det ändå kommer att ta lång tid innan branschen kan återhämta sig.

- Våra kunder måste jobba ifatt det som de förlorat innan de vågar kontakta oss och göra nya beställningar.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.