Annons

Mordmisstänkte mannen i Klagstorp psykiskt sjuk

Den äldre man som misstänks för mordet i Klagstorp lider troligen av en allvarlig psykisk störning. Det visar en rättspsykiatrisk undersökning.
Klagstorp • Publicerad 6 november 2018 • Uppdaterad 7 november 2018
Polis och kriminaltekniker på plats utanför bostaden där den döda kvinnan hittades.
Polis och kriminaltekniker på plats utanför bostaden där den döda kvinnan hittades.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är Kvällsposten som tagit del av handlingarna som visar att mannen troligen var psykiskt sjuk.

Den äldre mannen har erkänt mordet. Han har tidigare varit gift med den mördade kvinnan och de levde nu som sambor.

Annons

– Han erkänner och lämnade en förklaring till vad som har hänt. Men jag kan inte berätta om den, har mannens advokat Anders Refthammar tidigare sagt till TA. Han kallade då händelsen ”djupt tragisk”.

Den misstänkte mannen häktades den 20 oktober, två dagar efter mordet, och är fortsatt häktad.

Enligt Kvällsposten togs därefter beslut om en så kallad paragraf 7-utredning, även kallad liten rättspsykiatrisk undersökning. Tidningen skriver att den visar att mannen troligen led av en allvarlig psykisk störning, både när han dödade kvinnan och när han senare undersöktes. Den läkare som gjort undersökningen menar att mannen bör genomgå en större rättspsykiatrisk utredning. En sådan tar flera veckor och kan avgöra om en person döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Varken advokat Anders Refthammar eller kammaråklagare Mathias Larsson vill kommentera innehållet i paragraf 7-utredningen som är belagd med sekretess.

– Det har inhämtats en sådan utredning, ja. Men jag vill inte gå in på vad som framkommer där, det är dessutom sekretess på den. Men man begär väldigt ofta in en sådan utredning i olika typer av ärenden, bland annat ärende gällande mord, säger Mathias Larsson till TA, och fortsätter:

– Den utredningen tillsammans med vad som kommer fram i övrigt ligger sedan till grund för om det ska begäras in en stor rättspsykiatrisk undersökning vilket krävs om det ska bli aktuellt med rättspsykiatrisk vård i slutändan.

Kommer det begäras in en stor rättspsykiatrisk undersökning?

– Det beror på vad som kommer fram. Men det är ju vanligt och högst sannolikt kommer det att bli aktuellt.

Mathias Larsson vill inte kommentera hur det misstänka mordet har gått till. Han kan inte heller svara på när det kan bli aktuellt att väcka åtal.

– Utredningen pågår, grovt sammanfattat kan man säga att det handlar om olika tekniska utredningar och tekniska analyser och förhör med personer i det här parets omgivning. Jag skulle önska att det gick fort men samtidigt vet vi att det tar tid att få analyssvaren, det är lite av en flaskhals och helt utanför min kontroll.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons