Annons

Mördarsniglar anfaller

De är slemmiga, glupska och omtalade. Och Sven Carlssons trädgård är bara ett av många ställen de invaderat i sommar.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2007
För Sven Carlsson har snigelplockning blivit en daglig rutin. Bild:Tomas Nyberg
För Sven Carlsson har snigelplockning blivit en daglig rutin. Bild:Tomas NybergFoto: 

När Sven Carlsson går genom trädgården dras blicken ständigt mot marken. Han har fått ett tränat öga för mördarsniglar. Med saxen i ena handen och hinken i den andra ger han sig varje dag ut på en lyckosam jakt. Det brukar bli åtminstone hundra sniglar om dagen, det vill säga tusentals bara hittills i sommar.

- De sprider sig som Egyptens gräshoppor! säger Sven Carlsson. Om problemet var stort förra sommaren är det ännu värre i år. Hans stora trädgård är bara en av många som fullkomligt kryllar av mördarsniglar. Gäster som kommer på besök deltar gärna i jakten.

Annons

- Det värsta är att de äter upp allt nysått, säger Sven Carlsson, som är särskilt uppmärksam på vårkanten.

Den senaste tiden har mördarsniglarna varit ett hett ämne. Tips och knep har utbytts om vad som är den mest effektiva metoden att förgöra de slemmiga allätarna. Saltning, frysning, halshuggning eller att låta dem drunkna i öl. Eller om det är rätt att döda dem över huvud taget.

Sven Carlssons teknik är enkel. Med ett saxklipp är snigeln död. Men han har även provat mer förebyggande tekniker, som till exempel att strö salt runt nyplanteringar och runt trädgården.

- Snigelgift är effektivt men dyrt, säger Sven Carlsson. För egen del är Sven Carlsson egentligen inte särskilt orolig. Trädgården är bara en hobby.

- Det är en annan sak för åkrarna och höet som djur inte kan äta, säger han.

Men spåren av mördarsniglarnas framfart i trädgården är tydlig. I odlingen med jättepumpor har stammen till en tidig pumpa nästan helt bitits av. Inte ens växthuset slipper undan. Där har tomatplantorna fått stora hål i bladen.

Sven Carlsson visar bilder från ett litet experiment. I en låda har han samlat ett gäng sniglar. En kruka med blommor sätts ner och tjugo minuter senare är den täckt med sniglar.

Efter en knapp timme är växten borta.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons