Annons

Monumental känsla förstärks av poesi och musik

Poesi, musik och konst. Tre genrer möts på söndag i en föreställning med Johan Falkmans monumentalmålningar över Trelleborgs hamn som utgångspunkt. Föreställningen heter "Människan och Maskinen".
Trelleborg • Publicerad 25 mars 2010
Foto: 
Lars Humble, Johan Falkman och Manlio Giordano framför en föreställning i Parken i Trelleborg med dikter och musik som förstärker känslan i Falkmans monumentalmålningar över Trelleborgs hamn.Foto: 

TRELLEBORG. Johan Falkman, konstnären bakom målningarna i Ångkvarnen, inleder med att berätta om sina tankar kring sitt måleri i allmänhet och "hamnmålningarna" i synnerhet.

– Temat för målningen är arbetet och styrkan i arbetet. Det positiva i det kollektiva arbetet som har skapat hamnen, säger Johan Falkman, som i samband med en utställning på Skissernas museum i Lund fick frågan om han då kunde arrangera en kväll kring sina målningar.

Annons

Han valde att kontakta skådespelaren Lars Humble för att han skulle läsa dikter som Johan Falkman tycker anknyter till sina målningar.

– Jag vet att han är väl förtrogen med mitt arbete och han har en framtoning på scenen, lite dramaturgi av den gamla skolan, som passar den poesin jag valt, säger Johan Falkman.

Dikterna Lars Humble ska läsa är skrivna av Artur Lundkvist och Josef Kjellgren och temat är just "arbete".

– De berättar om känslan som finns i målningarna och det jag ville förstärka med dikterna för att skapa en monumental känsla, säger Johan Falkman.

– Jag är imponerad över hur du kunde hitta så rätt, säger Lars Humble som läste de utvalda dikterna för första gången inför föreställningen i Lund.

Den tredje konstformen som utlovas är musik och bakom flygeln på söndag kväll kommer Manlio Giordano sitta. Han kommer då att göra ännu en improvisation inspirerad av Johan Falkmans målningar.

– En improvisation innebär en stor risk, man vet ju inte vad som ska hända. Men så länge man följer musikens lagar brukar det gå bra, säger Manlio Giordano som menar att det viktigaste med musiken är att förmedla sin egen inre känsla.

Fotnot: Föreställningen arrangeras av Parken och Folkuniversitetet. Den hålls i Parken och börjar klockan 17 på söndag den 28 mars

Johan Silfversten Bergman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons