Annons

Mölleförening vädjar om renoveringspengar

Norra Grönby mölleförening fick 3 000 kronor i bidrag av kulturnämnden för att rusta upp den gamla möllan. Det räcker inte, tycker föreningen, som ansökt om ytterligare 20 000 av kommunstyrelsen för akut renovering.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2012
Norra Grönby mölla genomgick sin senaste stora renovering 2005. Då byttes bland annat stativet till drejarhjulet och plankor på segelbanan ut.
Norra Grönby mölla genomgick sin senaste stora renovering 2005. Då byttes bland annat stativet till drejarhjulet och plankor på segelbanan ut.Foto: 

– Pengarna är mycket viktiga för oss. Det handlar om möllans framtid, om vi inte renoverar så kommer möllan att så småningom se ut som den gjorde 1970, säger styrelseledamoten Sven-Erik Hansson och syftar på att möllan då var i dåligt skick och genomgick en större renovering med bland annat nya vingar.

Mölleföreningen har satsat stort inför sommaren. Den 3 juni, i samband med evenemanget "Trelleborg till tusen", ska vingarna snurra igen efter 40 år i stillhet. Ett projekt som man fått pengar till av Leader Söderslätt.

Annons

Nästa steg är att starta den befintliga tändkulemotorn och få en kvarn i drift.

– Vi har inga reserver, vi behöver pengarna för att kunna göra det underhåll som behövs för att kunna visa upp möllan till sommaren. Det är inte kul att visa upp en mölla som börjar förfalla, säger Sven-Erik Hansson.

Renoveringen omfattar fönster, dörrar, murverk och byte av golvplankor på segelbanan. Senaste större renovering gjordes 2005.

Möllan är öppen alla lördagar och söndagar mellan 30 maj och 1 september.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons