Annons

Möllan i Skegrie kan bli byggnadsminne

Skegrie mölla uppfyller kraven i lagen för att bli byggnadsminnesförklarad. Det har Regionmuseet slagit fast i en värdering av möllan och det tillhörande bostadsmuseet.
Trelleborg • Publicerad 26 november 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Värderingen har gjorts på uppdrag av länsstyrelsen. Nu väntar Skytts Härads hembygdsförening, som var de som väckte frågan, på ett beslut från länsstyrelsen på om möllan blir ett byggnadsminne eller inte. - Vi vill säkerställa att möllan finns kvar för kommande generationer. Det är svårt att få folk till styrelsen och folk som jobbar ideellt. Risken finns annars att den avyttras i framtiden, säger föreningens ordförande Bo-Göran Persson. Enligt rapporten från Regionmuseet, är det visserligen vanligt med möllor i det skånska landskapet, särskilt så kallade holländare. Men Skegrie mölla är en av två så kallade jordholländare som finns kvar i Skåne. Jordholländare saknar den så kallade sockelvåningen som finns på vanliga holländarmöllor. Att den dessutom har både ett boningshus och ett uthus intakt intill gör den extra intressant. I rapporten påpekas också att den är viktig även ur teknikhistoriskt perspektiv. Dels eftersom den är tillverkad med traditionellt timmermansarbete i en tid då industrialismen redan lanserat modernare metoder och medel. Och dels har det samtidigt använts nyare teknik till maskineriet i form av gjutgods och remdrift. Att möllan dessutom går att mala i gör också att den anses ha ett stort pedagogiskt värde eftersom det kan visas för exempelvis skolklasser. Trots detta är det inte säkert att länsstyrelsen säger ta till ja till att låta Skegrie mölla bli byggnadsminne. - Det är ju vi som till syvende och sist fattar beslutet. Än så länge har vi bara ögnat igenom Regionmuseets rapport men det kan bli ett annat utslag beroende på vilka andra byggnadsminnesförklarade möllor som finns i vårt eller i andra län. Vi ska ju sprida våra byggnadsminnen över olika typer av byggnader, säger Suzanne Pluntke, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen. Själva beslutet väntas länsstyrelsen ta först nästa år. Nio av Skånes 196 byggnadsminnen är vindmöllor. Fem av dessa är holländare. Möllan i Skegrie byggdes 1895 på samma plats där en stubbamölla brann ned samma år. Verksamheten lades ned den 9 april 1947. 1966 överlämnades möllan till Skytts härads hembygdsförening. 1987 testamenterades även mjölnarbostaden och alla inventarier till hembygdsföreningen. *** FAKTA / Byggnadsminne * I Trelleborgs kommun finns i dag två byggnadsminnen; Jordberga slott och häktet i Klörup samt ett statligt byggnadsminne; Kasunfyren i hamnen. * En byggnad som betecknas som genom sitt kulturhistoriska värde är "synnerligen märklig" kan förklaras som byggnadsminne enligt kulturminneslagen. * Vem som helst kan väcka fråga om byggnadsminnesförklaring av vilken byggnad som helst. Frågan väcks hos länsstyrelsen som också fattar beslut. * Till varje beslut om byggnadsminnesförklaring hör skyddsföreskrifter som visar hur byggnaden ska bevaras för framtiden. * Om det finns särskilda skäl kan länsstyrelsen lämna tillstånd till att ett byggnadsminne ändras i strid mot skyddsbestämmelserna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons