Annons

Möjligheter öppnas för annan kirurgi i Trelleborg

Trelleborgs lasarett ska bli ett av Region Skånes ortopediska centra. Men Uno Aldegren, regionstyrelsens ordförande (s) lämnade dörren öppen för dagkirurgi inom ett antal specialiteter efter mötet med kommunfullmäktiges partirepresentanter på fredagen.
Trelleborg • Publicerad 12 mars 2004

- Jag blev imponerad av namnlistorna, sade Uno Aldegren. De betyder att en mycket stor andel av befolkningen känner oro för sjukvården. Det är en speciell situation i Trelleborg. Ingen annanstans i Skåne har någon namninsamling genomförts och vi har inte heller träffat alla partierna i fullmäktige mer än i Trelleborg. På fredagen besökte Uno Aldegren och Marita Sander Schale, regionstyrelseledamot (fp) och medlem i den politiska styrgruppen, tillsammans med den medicinske experten Stefan Rydén både partierna i kommunfullmäktige och lasarettet. Mycket av diskussionen kom att handla om vad Skånsk livskraft - vård och hälsa kommer att innebära för Trelleborgs lasarett. Kommunstyrelsen ordförande Egil Ahl berättade att fullmäktiges partier var eniga om att man vill vara med och diskutera de olika kirurgiska verksamheternas placering. - Detta är en ovanlig situation med så många engagerade, sade Egil Ahl, Vi måste hantera ett stort antal anställda och den uppgiften måste vi ha respekt för. Chefsläkaren Eva Nitelius påpekade att det är ett stort problem att besluten om den planerade specialiserade vården påverkar närsjukvården och närakuten. Men hon ansåg sig också ha fått signaler om att det skulle bli en dialog mellan den politiska styrgruppen för Skånsk livskraft - vård och hälsa och lasaretten. - Många enkla operationer kan vara kvar, sade hon. Diskussionen öppnar möjligheter för att den kirurgiska jouren och för enklare ingrepp dagtid även om närsjukvården är vår viktigaste prioritet. Uno Aldegren sade inte emot henne men var noga med att betona att inga beslut ännu fattats om dagkirurgin. - Vi befinner oss mitt i en process där vi måste föra en dialog, sade han. Vi kommer inte att bli överens i alla detaljer.

Christer Hansson christer.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons