Mohammed hejar på sina bröder via tv

Att följa al-Jaziras nyheter får Mohammeds hjärta att bulta hårdare för sina "muslimska bröder" i Mellanöstern.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2007
Det ska börjas tidigt. Amina Remo, 3 månader, tittar på al-Jazira med sin far Mohammed. Bild: Johan Nordström
Det ska börjas tidigt. Amina Remo, 3 månader, tittar på al-Jazira med sin far Mohammed. Bild: Johan NordströmFoto: 

- Om jag ska vara ärlig så tittar jag på al-Jazira för att jag håller med muslimerna.

Det säger Mohammed Remo. Han är född och uppvuxen i Libanon men flydde i samband med kriget år 1990. Han kom ensam till Sverige men i dag har han ungefär 40 släktingar i Trelleborg. Ingen bor kvar i Libanon.

Han vill ändå veta vad som händer i hans gamla hemregion.

- Jag tycker synd om dem som bor kvar i Libanon. Det är samma med de i Irak. De är alla muslimer, säger han och blir tyst en stund. Sen ändrar han sig.

- Inte bara muslimer, utan araber. De är alla araber. Du vet, det är många kristna som dödas i Irak också. Det är lika synd om alla. De dödas utan anledning, bara för att USA vill åt oljan.

Medan Mohammed Remos ögonsten, treårige dottern Marwa, ligger och sover i soffan funderar han på vem al-Jazira riktar sig till. Eftersom kanalen är opartisk tillåter de inte religiös propaganda. Det är ovanligt i Mellanöstern.

- Al-Jazira är ju inte särskilt religiösa, så de är väl för alla araber, inte bara muslimer, säger han och tar ett bloss på cigaretten som hans tobaksleverantör bett honom att prova. Det är indisk smak, enligt bolaget. Han tycker att smaken är helt okej.

Mohammed Remo är inte okritisk till al-Jazira. Han har upptäckt att al-Jazira aldrig säger dåliga saker om härskarna i Qatar. Al-Jazira själva förklarar det med att det knappast är intressanta nyheter ute i världen. Qatar är ett litet land med knappt en miljon invånare.

- Ursäktar du mig? Jag måste gå ut och fixa till parabolen.

Tv:n är svart. Blåsten har fått parabolen att rubbas ur sitt läge. Då bryts signalen från Hotbirdsatelliten. Mohammed Remo går ut på altanen, en knapp halvminut senare dyker en svarthårig kvinna i strikta kläder upp på tv:n. Hon läser senaste nytt.

För två år sedan stängdes Hizbollahs tv-kanal al-Manar ned av Frankrikes högsta domstol eftersom de ansågs hetsa mot judar. Den låg på den franska satelliten Eutelsat. Men någon stängning av al-Jazira verkar inte vara nära. Tvärtom, flera arabiska nyhetskanaler blomstrar. Näst störst är al-Arabiya.

- Al-Arabiya är lika bra som al-Jazira, lika fria. Jag skulle nog titta på dem mer om det inte var för vanan. Du vet, när det kommer något nytt så vill man inte se det. Al-Arabiya har bara funnits i fem, sex år.

Mohammed Remo sa upp sig från sitt industriarbete i Trelleborg för att bli egenföretagare. Nu äger han livsmedelsbutiken Remos hörna på Västergatan. Nu får han bestämma mer. Fast eftersom han och hans fru nyss har blivit föräldrar till sitt sjätte barn är hans fru hemma mycket och Muhammed Remo tvingas sköta butiken ensam.

- Jobbet gör att jag inte hinner titta så mycket på tv nu för tiden, men jag surfar in på al-Jaziras hemsida istället, säger han nöjt.

Debattprogrammet Åsikt mot åsikt vill han dock inte missa. Enligt Mohammed Remo diskuterar de frågor som är viktiga för araber. Han nämner ett avsnitt där två personer diskuterade om Egypten skulle börja att handla med Israel. Då blev det het debatt.

- Att handla med israeler, sådant är känsligt för oss.

Trots sitt bultande arabiska hjärta vill han inte flytta tillbaka till Libanon. Han är nöjd med livet i Sverige. Han menar att hans liv är det som folk i Libanon slåss för. Han nämner fri sjukvård som exempel.

Och banken var frikostig som lånade honom pengar så att han kunde köpa ett stort hus till sin åtta man stora familj. Nyss köpte de en ny 42-tums flatbilds-tv på avbetalning - yttrandefrihet i storformat.

- Jag gillar yttrandefrihet, den finns inte överallt.

Al-Jazira har slocknat igen. Mohammed Remo suckar, fimpar sin cigarett och reser sig upp för att gå ut på altanen och justera parabolen.

Johan Nordström

0736-378960

johan.nordstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.