Annons

Modeshögsäng blir fin till våren

Trots en kylig vind från havet var det full aktivitet på Modeshögsängen på söndagen. Naturskyddsföreningen och Gislövs villaägarförening gör varje vår gemensam sak för att värna ängens öppna yta.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2010
Gert Rosquist och Majwi Rosquist var med och fagade på Modeshögsängen.Foto: 
Nej, jag vill inte upp, säger viderötterna.Foto: 

Modeshög

– Vi gör det som kossarna annars skulle göra, säger Bodil Lundkvist, Majwi Rosquist och Sigun Grönlund skrattande medan de ligger på knä på ängen och klipper bort småvide från den öppna ytan.

Annons

Sigun Grönlund från Naturskyddsföreningen påpekar dock att man behåller en hel del vide längs kanterna, som skydd för allehanda smådjur.

Ängen vid Modeshög betades av boskap förr i tiden, men när det upphörde växte den snabbt igen och var full av sly och buskar.

Efter de båda föreningarnas initiativ att börja sköta om ängen i egen regi har den emellertid återvunnit sin prägel av strandäng med växt- och djurliv.

– Vi har en ungefär 15 holkar uppsatta häromkring och ett tiotal är bebodda, berättar Erik Nordström från Naturskyddsföreningen.

Bland annat starar har hittat hem i holkarna kring Modeshögsvägen. På söndagen hördes även sjungande gransångare och lövsångare vid ängen.

Bland de växter som gynnats av skötseln finns darrgräs, brudbröd och ängsvädd.

Förutom vårens städning blir det även slåtter på sensommaren.

– 21 augusti sätter vi igång, säger Ola Pärson från Gislövs villaägarförening. Då behövs det mycket folk som hjälper till.

Ann Gäre
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons