Modeshög får TFF-fotboll på schemat
Under vårterminen har Lasse Larsson, som totalansvarig för TFF:s fotbollsverksamhet och målvakten Richard Richardsson haft fotboll med eleverna i år ett till tre på Modeshögskolan en gång i veckan.
– Då har det legat under fritidsaktiviteterna efter ordinarie skoltid, förtydligar Anette Jörgensen, som är fritidspedagog på Modeshög
Hon och Lasse Larsson träffades i går på TFF-kansliet för att gå igenom det projekt man nu går in i inför höstterminen.
– Under höstterminen kommer vi att ha fotboll inlagt på schemat med en lektion i veckan från år ett till sex, förklarar Anette och Lasse nickar instämmande och förklarar vidare:
– Vi har möjligheten att ställa upp med folk på dagtid, via heltidsanställd personal både bland ledare och spelare och det är väl kanske inte så många föreningar här omkring som har den situationen.
I närheten av dagens Modeshögskola har Gislövs Idrottsförening sin verksamhet och även om nu kanske TFF tangerar upptagningsområdet, ser ingen av de båda som om skolprojektet skulle störa just Gislövs verksamhet:
– Nej, vi tror att detta kan stimulera barnen i närområdet ytterligare till att fortsätta med fotbollen även efter skolan och då ligger, så klart, Gislöv närmast till hands, menar de båda.
I nuläget kan det bli svårt att ordna med en fortsättning under vintertid men man hoppas på en förbättring och nya möjligheter längre fram:
– Den nya skolan i Gislöv ska stå klar inför nästa års höstterminstart och då hoppas vi givetvis också på en fullskalig sporthall, säger Anette förhoppningsfullt. Under våren har TFF letat möjligheter att finansiera skolprojektet och via Sparbanksstiftelsen Skåne har man nu fått 60000 kronor och så här säger Lasse om bidraget:
– Utan dessa hade vi aldrig kunnat fortsätta och utveckla samarbetet.
Lasse är väldigt mån om att påtala det viktiga i att få barn i allmänhet att röra sig mer och även om det, så klart, finns ett fotbollsintresse i grunden för projektet, är det hälsan i samband med idrotten som ställs i fokus:
– Jag upplever att barn i väldigt stor utsträckning sitter stilla i dag och kan vi hjälpa till att få i gång aktiviteten hos bara en liten del – ja, då är mycket vunnet. Samtidigt ser vi möjligheten att detta projekt ger ringar på vattnet, så att kanske även andra skolor i kommunen blir intresserade och i förlängningen kan det här bli riktigt, riktigt bra, förtydligar Lasse resonemanget.
Anette kommer att vara med under fotbollslektionerna och risken att flickorna ska komma bort i hanteringen finns inte:
– Under vårens fotbollsaktiviteter har vi nästan haft fler flickor än pojkar, inskjuter Lasse.
Precis som TFF hoppas även Anette att fotbollen i skolan ska ge ringar på vattnet och då till ytterligare fördel för Modeshög:
– Ja, det här öppnar kanske upp även för andra verksamheter i samarbete med oss på Modeshög, menar Anette.
Modeshögskolan har – inte ännu åtminstone – någon speciell idrott-hälsa-profil men det är inte ovanligt på skolor runt om i landet och möjligheten ges alltid att plocka minuter från olika ämnen för att utöka idrottsbiten. Bunkefloprojektet i Malmö har blivit något av en förebild, när det gäller just idrott och hälsa som skolprofil och på nära håll finns även profileringen på Tångvallaskolan i Falsterbo.
Sigge Hansson