Annons

Moderatkollega kräver att Bingsgård utesluts

– En veritabel härdsmälta.
Så beskriver moderaten Bengt Gunnarsson förslaget att ge Sverigedemokraterna en oppositionsrådspost. Och nu kräver han att Ulf Bingsgård utesluts ur Moderaterna.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2010

Trelleborg

Bengt Gunnarsson är ordförande i skolnämnden och har flera gånger den här mandatperioden kommit på kant med Ulf Bingsgård. Bland annat hotade Bingsgård Gunnarsson med utslutning efter att Gunnarsson i fullmäktige gick emot partilinjen och lade ett eget förslag som stöddes av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Annons

Nu slår Bengt Gunnarsson tillbaka.

– Jag ser det här som ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna. Det är dags att utesluta Ulf Bingsgård. Han följer inte partiets riktlinjer, han ger ett erbjudande till Sverigedemokraterna, vilket är precis vad vi sagt att vi inte ska befatta oss med.

Bengt Gunnarsson tycker det är märkligt att erbjudandet kommer nu, efter att man under en lång period nekat Sverigedemokraterna insynsplatser i nämnderna.

– Nu, helt plötsligt, när det svajar och man försöker få igenom en organisationsmodell, då slänger man ut ett fläskben. Då passar det. Och så använder man svepande skäl för att rättfärdiga det, men det hjälps inte. Det här är ett försök till aktivt samarbete med Sverigedemokraterna, inget annat.

Bengt Gunnarsson kommer att ta kontakt med partistyrelsen i Stockholm för att få till en uteslutning av Ulf Bingsgård.

– Jag kommer att jobba stenhårt för att allting ska upp på bordet. Jag kandiderar visserligen inte längre, men jag är fortfarande moderat och ifall man accepterar detta så kommer jag att slänga in min partibok i ett bokbål.

Inger Hansson (M), ordförande i kommunfullmäktige, säger sig inte heller känna till planerna. Hon är upprörd över att förslaget, enligt hennes mening, inte är förankrat i partiet.

– Jag har inte hört talas om det, och jag tycker det är mycket märkligt att man går ut på det här viset innan vi haft ett gruppmöte. Och han måste ha en bra förklaring för att jag ska köpa det.

Ulf Bingsgård hävdar att förslaget visst är förankrat i partiet och att det diskuterades på ett gruppmöte redan för en månad sedan. Han och Lars Mikkelä (M) fick då också mandat att företräda partiet i förhandlingarna.

– Då var Inger positivt inställd och gav sitt godkännande, säger han och får stöd av Lars Mikkelä, som också anser att förslaget om oppositionsrådsposten till Sverigedemokraterna är förankrat internt.

Annons

Att Bengt Gunnarsson hävdar att erbjudandet innebär ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna slår Ulf Bingsgård tillbaka på.

– Bengt Gunnarsson gör det mesta för att smutskasta mig och han har inte tillräcklig med information för att uttala sig om någonting. Det är mest patetiskt att han håller på som han gör. Vi ser över hela den politiska organisationen och samarbetar överhuvudtaget inte med Sverigedemokraterna.

Kravet på uteslutning vill Ulf Bingsgård inte kommentera.

– Jag tänker inte kommentera hans privata vendetta. Han börjar bli alldeles för löjlig nu.

Ann Gäre
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons