Moderater vill bolagisera elnät

Gör kommunens elnätverksamhet till ett eget aktiebolag. Det är innebörden i en motion som moderaterna nu hoppas få stöd av från de borgerliga partierna.
Trelleborg • Publicerad 24 augusti 2005

Elnätet i Trelleborg ägs och förvaltas av kommunen. Det placerar enligt moderaternas motion Trelleborgs kommun bland de sju i landet som fortfarande driver elnätverksamheten i förvaltningsform. 258 elnät drivs i form av aktiebolag.

– Vi behöver väl inte bli den sista kommunen i landet som driver det i förvaltningsform, säger Lars Christensson (m), kommunstyrelsens vice ordförande som tillsammans med Eric Samuelson, vice ordförande i tekniska nämnden och styrelseledamot i Trelleborgs energiförsäljnings AB, ligger bakom motionen.

Lars Christensson tycker det är viktigt att ur konkurrenssynpunkt följa de krav som finns på att kommuners elverksamhet skiljs från övriga verksamheter. Man undviker dessutom på det sättet misstankar som kan uppstå om att elnätverksamheten blandas in i den kommunala.

– Jag vill inte påstå att detta finns ett samröre mellan verksamheterna utan att man genom detta ska undvika att det eventuellt uppstår misstankar. Det blir mer renodlat enkelt uttryckt, säger Lars Christensson.

Är detta en flirt med de övriga borgerliga partierna?

– Det kan du skriva om du vill. Hur de andra ställer sig kan jag inte svara på men min förhoppning är att delar av de borgerliga partierna stödjer motionen, säger Lars Christensson.

Tekniska nämnden ansvarar för elnätverksamheten och kommunal teknik står för det arbete som behövs. Anläggningen är enligt Lennart Lindsjö, förvaltningschef på kommunal teknik, värd 20000 kronor per kund. Eftersom man har 16000 kunder uppgår värdet på nätet till 320 miljoner kronor.

– Och det är som ett minsta värde. Som jag ser det skulle värdet kunna uppgå till storleksordningen 400 miljoner kronor, säger Lennart Lindsjö.

Eric Samuelson menar att det då handlar om marknadsvärdet och att det bokförda värdet ligger på runt 100 miljoner kronor.

– Vi talar inte om att sälja verksamheten. Vi vill driva vidare det i kommunal regi fast under mer ordnade former, säger Eric Samuelson.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.