Annons

Moderater tar Bingsgård i örat

”Barnsligt och omoget” säger fullmäktiges ordförande Inger Hansson (M) om kommunalråd Ulf Bingsgårds (M) sätt att skämta om våldsdåden i Malmö på Twitter och Facebook.
Trelleborg • Publicerad 17 januari 2012
Foto: Albin Brönmark
Foto: Albin Brönmark

”Cyniskt” menar Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman (M).

– Man brukar säga att man kan skämta om allt. Men jag tycker inte att det stämmer. Så som Ulf Bingsgård skrev ska man inte skriva. Särskilt inte om man råkar vara kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg som ligger precis bredvid Malmö, säger han.

Annons

Blev du förvånad när du läste citaten?

– Nja. Jag vet att han har studentikos humor. Den har jag hört tidigare. Men detta var ju över gränsen. Det har ju varit en obehaglig period i Malmö. Folk har skjutits på öppen gata, det är ju fruktansvärt. Att skämta om det så nära inpå händelsen – det är lite väl cyniskt.

Efter att på Facebook och Twitter skämtat om våldsdåden i Malmö har Ulf Bingsgård fått många kritiska kommentarer. Både på sociala medier och genom mail. Han föreslog i torsdags kväll att Malmö stad skulle byta slogan. ”Skjut inget på morgondagen – skjut idag” var ett exempel. Ulf Bingsgårds partikollegor kunde dock hålla sig för skratt.

– Jag är jätteledsen och tar absolut avstånd från detta. Detta var barnsligt och omoget. Han är ju representant för staden. Då måste man tänka sig för, säger fullmäktiges ordförande Inger Hansson (M).

I vår kommer fullmäktiges presidium att jobba med etikfrågor. Det handlar främst om vilket samtalsklimat man vill ha inom fullmäktige. Men Inger Hansson menar att även frågor kring hur man beter sig på sociala medier kommer att tas upp. Tills dess tycker hon att Ulf Bingsgård ska be om ursäkt för vad han skrivit.

– Han måste säga förlåt, offentligt.

I lördagens Trelleborgs Allehanda krävde oppositionsråd Catherine Persson (S) att han ber offentligt om ursäkt till alla malmöbor. Ulf Bingsgård har lagt ut en ursäkt på Facebook och Twitter. Mer vill han inte göra.

– Många fler följer mig nu så jag tror att jag kommer ut på bred front. Det finns personer som hört av sig och tagit illa upp. Därför ville jag be om ursäkt, säger han.

Han säger att inläggen varken var omogna, barnsliga eller cyniska.

– Nej, det var satir.

Annons

Nu vill han gärna uppmana andra politiker att vara mer aktiva på sociala medier.

– Eftersom jag går längst fram så får jag ta de här smällarna. Och det finns en risk att de yngre som vill engagera sig på nätet drar sig för det nu. Min förhoppning är att vi ska kunna diskutera detta istället för att kasta skit.

Trelleborgs moderaters gruppledare Lars Mikkelä (M) tycker att inlägget var olyckligt.

– Men vi ska inte förstora detta. De synpunkter jag har ska jag ta med Ulf Bingsgård direkt, säger han.

Karin Ohlsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons