Annons

Moderater överklagar kommunens fastighetsköp

Moderaterna i kommunfullmäktige i Trelleborg överklagar kommunstyrelsens beslut att låta det kommunala bolaget Östersjöterminalen köpa företaget Prestandos fastighet för 17 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 24 januari 2002

Ett överklagande som även avser Östersjöterminalens beslut att köpa fastigheten har lämnats in till länsrätten. - Vi hävdar att förfarandet strider mot kommunallagens intentioner, att det föreligger jäv samt att förfarandet inte är förenligt med god kommunal förvaltning, skriver moderaterna i sitt överklagande. Moderaterna menar att det kan vara fråga om jäv eftersom kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl (s) är vd i Östersjöterminalen och kommunstyrelseledamoten Kjell Nilsson (s) är ordförande i det kommunala bolagets styrelse. I sitt överklagande tar moderaterna även upp att ärendena lagts fram på extra sammanträden och att handlingar inför behandlingen saknas. Dessutom vill moderaterna framhålla att köpeskillingen grundas på det maximala värdet enligt en värdering som gjorts av fastigheten. Både i kommunstyrelsen och i Östersjöterminalens styrelse yrkade moderaterna avslag och lämnade skriftliga reservationer mot beslutet. I sitt överklagande påpekar moderaterna även att de inte haft tillgång till handlingarna i Östersjöterminalen då ärendet belagts med sekretess. Egil Ahl menar att affären är gjord innanför kommunallagens ramar, med hänvisning till att Östersjöterminalen redan äger och hyr ut andra fastigheter och att det är en av bolagets uppgifter. - Jag menar att det här är aktiv näringslivspolitik och att värna sysselsättningen i kommunen, säger han. Egil Ahl anser dock att det är bra att länsrätten får titta på ärendet, efter den diskussion som varit. - Men något jäv kan det knappast röra sig om då Östersjöterminalen är ett helägt kommunalt bolag, säger han. Moderaterna vill nu att länsrätten granskar ärendet i sin helhet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons