Annons

Moderater emot halalslaktat kött

För två år sedan röstade kommunfullmäktige ner Sverigedemokraternas motion om att förbjuda halalslaktat kött i den mat som serveras i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 26 april 2013
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Efter att flera politiker i femklövern svängt kan ett förbud ändå skrivas in i kommunens kostpolicy.

Servicenämnden hade kostpolicyn uppe på sitt möte i mars. Då yrkade Sverigedemokraterna på att man skulle skriva in i policyn att kött från djur som slaktats med halal eller kosher inte skulle få serveras i kommunens verksamhet. Eftersom Mårten Bönnemark (M), Orvar Espert (M) och Tomas Tigerschiöld (MP) röstade med SD gick förslaget igenom.

Annons

En annan av kommunens nämnder, bildningsnämnden, diskuterade frågan i onsdags. Då yrkade S för att skrivningen skulle tas bort i policyn, men det röstades ner av övriga partier. Sven Lindkvist (S) är kritisk till beslutet.

– Vi accepterar inte det. Det finns myndigheter som hanterar sådana frågor och inget som har med kommunen att göra. Det är bara ett sätt att peka ut vissa grupper, säger Sven Lindkvist.

Lars Mikkelä (M), bildningsnämndens ordförande, röstade mot att plocka bort skrivningen i policyn, trots att han varit med och röstat ner SD:s motion i kommunfullmäktige.

– Frågan är vilka strider man ska ta. Kostpolicyn har kommit från servicenämnden nu och då går vi vidare med den. Det viktigaste är att den kommer på plats och att servicenämnden kan börja jobba med den, säger han.

Är det inte märkligt att man först röstar ner en motion, och sedan godkänner en skrivelse med samma innebörd i en kostpolicy?

– Jo, det kan man tycka.

Tomas Tigerschiöld (MP) säger att han röstade med Sverigedemokraterna efter att ha sett en film om halalslakt.

– Det var förfärligt. Jag tycker inte om slaktmetoder som är så plågsamma för djuren och där det kan ta flera minuter för dem att dö. Det är inte rättvist, de borde ha rätt till ett värdigare avslut, säger han.

Per Klarberg (SD) är glad att deras förslag gått igenom, även om slutligt beslut tas första av kommunfullmäktige.

– Det är bra att Trelleborg går i bräschen för detta, det är en av de frågor vi har kämpat hårdast för, säger han.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons