Annons

Modell för att mäta färdigheter skrotas

Kommunen skrotar den så kallade Bornholmsmodellen som en metod för att mäta barnens färdigheter i förskolan. Modellen är inte anpassad för förskolebarn.
Trelleborg • Publicerad 6 maj 2014
Foto: BjËrn Larsson Rosvall / TT

– Vårt mål med förskolan är att barnen ska vara väl förberedda för grundskolan. Vi ska se ifall vi kan hitta något annat mätetal för det, säger bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M).

Bornholmsmodellen är en metod där man mäter fonologisk medvetenhet, till exempel att barnen känner igen rim, ramsor och olika ljud. Men modellen är anpassad för förskoleklass.

Annons

– Det var vi i nämnden som ville ha ett mätbart mål i förskolan. Vi konstaterade att Bornholmsmodellen kanske inte är den allra bästa, men det var det som vi kunde hitta just då, säger Lars Mikkelä.

Problemet om man använder Bornholmsmodellen när den inte är anpassad för förskolan är enligt Lars Mikkelä att man kanske fokuserar för mycket på den och glömmer annat.

Nu hoppas nämnden att kommunens utbildningsforum ska komma fram till en annan metod, men det är inte alldeles lätt.

– I förskolan ska man inte mäta det enskilda barnet, det fick vi kritik för från Skolinspektionen. Så det är en svår balansgång. Vi ska se ifall det finns andra kvalitativa metoder som mäter själva verksamheten, och som kan ge ett bra mått på att vi är på rätt väg när det gäller att förbereda barnen för grundskolan, säger bildningschefen Barbro Melander.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons