Annons

Mobbning på Köpinge får kritik av Skolverket

En elev på Köpingeskolan blev utsatt för kränkande behandling från sjunde till nionde klass. Nu får skolan svidande kritik av Skolverket.
Trelleborg • Publicerad 26 januari 2006

Det var våren 2004 som en då 15-årig elev på Köpingeskolan kränktes av en klasskamrat. Kränkningen skedde under en skolresa.

Eleven har uppgett att den blev hotad till livet av klasskamraten. Händelsen polisanmäldes och även en JO-anmälan gjordes.

Annons

Enligt den kränkta elevens förälder, som har gjort anmälningarna hade eleven mobbats från sjunde fram till nionde klass, bortsett från en period i åttan då eleven mådde bra och trivdes i skolan. Det framgår i en skrivelse från Skolverket.

Där riktas kritik mot Trelleborgs kommun och det framgår även att den mobbade elevens ena förälder menar att "rektorn på skolan vägrade polisanmäla händelsen och tyckte att eleven fick skylla sig själv". När Trelleborgs Allehanda kontaktar Ronnie Svanberg, rektor på Köpingeskolan, har han en helt annan bild av det inträffade.

Stämmmer det att du har vägrat göra en polisanmälan om mobbningen under skolresan?

– Det är direkt osanning. Jag frågade om vi på skolan skulle göra en anmälan eller om föräldern ville göra den själv, svarar Ronnie Svanberg, som samtidigt bemöter påståendet om att mobbningen ska ha pågått i tre år.

– Jag kan inte säga något om det här enskilda fallet, men vi gör allt för att förhindra mobbning på vår skola. Enligt honom är det komplext med kränkande behandling.

– Frågar man lärare kanske de säger att de inte har märkt av någon mobbning, medan eleverna kanske säger motsatsen. Mobbning kan göras på så subtila sätt som inte märks utåt, säger Svanberg.

Den 31 mars ska Trelleborgs kommun lämnat ett svar till Skolverket om mobbningen av eleven.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons