Annons

Mjukt flödande färger fångar hattar och skor

Några byggklossar och två pussande kaniner. En somrig Panama-hatt och ett läppstift. Konstnären Lennart Aschenbrenner leker fram sina motiv. På lördag den 28 juli är det vernissage för hans nya målningar.
Trelleborg • Publicerad 27 juli 2007
"Konstnärens privilegium är att man aldrig behöver bli stor, att få ha barnets blick", säger Lennart Aschenbrenner. Nu är han aktuell med en utställning på Galleri Palm vid Ängavallen i Håslöv. Visningen varar till den 9 september. BILD: TOMAS NYBERG
"Konstnärens privilegium är att man aldrig behöver bli stor, att få ha barnets blick", säger Lennart Aschenbrenner. Nu är han aktuell med en utställning på Galleri Palm vid Ängavallen i Håslöv. Visningen varar till den 9 september. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
En keramikhatt.
En keramikhatt.Foto: 
Skor i olika nyanser.
Skor i olika nyanser.Foto: 

Nice är hans hemort sedan många år. Där finner han ro och skaparglädje. Det är i Frankrike han tar fasta på detaljer och låter dem komma till uttryck på målarduken.

- Det vackra ljuset lockar mig. Det är något speciellt med det sandfärgade.

Annons

För den tidningsläsande publiken är han känd genom Dagens Nyheters Namn och Nytt-sida, där han bidrar med teckningar, som ackompanjerar hustrun Birgitta Edlunds betraktelser från Frankrike.

Men Lennart Aschenbrenner skulle aldrig komma på tanken att sitta och teckna eller måla vid ett kafébord.

- Nej, absolut inte! Bilderna lagrar jag i skallen när jag är ute och promenerar. Men de växer inte fram förrän jag står inomhus i min ateljé, säger han.

Lennart Aschenbrenner är uppvuxen i Skåne, vid de täta skogarna i Perstorp. Det var på denna lilla ort han började känna längtan till andra platser och nya upplevelser. Sagt och gjort.

Han löste en enkel biljett till Malmö.

- Efter att ha gått Skånska målarskolan där fortsatte jag till Köpenhamn, så småningom blev det Stockholm och Konsthögskolan, säger han.

Nu, över 40 år sedan han lämnade Perstorp för alltid, gästar han Skåne. Den här gången på Galleri Palm vid Ängavallen i Håslöv.

Tavlorna, bestående av temperamålningar och akrylverk, runt omkring honom gestaltar hattar, läppstift och högklackade skor.

Titeln för utställningen är Manlig-kvinnligt-barnsligt.

Mjukt flödande färger möter betraktaren. Smaragdgröna valörer möter de ljusblå och mintgröna.

Annons

Bortsett från att bilderna har en egen prägel, har de släktskap med spanjoren Eduardo Arroyos verk. Även han gestaltar på ett nyfiket och förbehållslöst sätt vardagliga föremål, som närmast framkallar en magisk känsla.

Lennart Aschenbrenner kastar ett öga på en av hattarna och utbrister:

- Jag ser det som självbiografiskt. Hattarna är ju en del av mig. Jag bär ju själv hatt. På somrarna Panama och vintrarna Borsalino.

Läppstiften blir för honom bärare av det kvinnliga och har även en stark erotisk laddning.

- Högklackade skor symboliserar också det kvinnliga. Nästan alla som finns här är min hustrus skor som jag avbildat, pekar han mot den svit med 16 akrylmålningar med raffinerade skodon och några hattar.

Kaninerna, lejonen och de andra djuren framställs på ett lekfullt sätt. Det är dessa motiv som representerar barnsligheten. Lek-klossar och de pussande kaninerna är en del av Aschenbrenners nya spår i skapandet.

- Sedan 2002 har jag ägnat mig åt det jag kallar Barnsligheten. Vid vernissagen deltar, förutom konstnären själv, hans hustru Birgitta Edlund, som är journalist och författare.

Hon inviger utställningen tillsammans med musikern Per Thornberg, som komponerat några stycken, inspirerat från Lennart Aschenbrenners konstnärliga landskap.

Författaren Claes Hylinger, årets Fritiof Nilson Piraten-pristagare, vän med Aschenbrenner sedan flera decennier, har dessutom valt att rama in utställningen. Han gör det med egna ord, inspirerat av Boris Vian.

Själv väljer Aschenbrenner att inte analysera sina verk för mycket. I stället säger han:

Annons

- Konstnärens privilegium är att man aldrig behöver bli stor, att få ha barnets blick.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons