Mjölk inte standard utomlands

Föräldrar till adopterade barn har ibland frågor och funderingar som diskuteras bäst tillsammans med andra föräldrar i samma situation. Under fredagens träff på Örtagården pratade man om laktosintolerans
Trelleborg • Publicerad 20 oktober 2006
Bodil Nilsson och Eva Johnsson tycker att träffarna för adoptionsfamiljer fyller en viktig funktion.
Bodil Nilsson och Eva Johnsson tycker att träffarna för adoptionsfamiljer fyller en viktig funktion.Foto: 
Ellen Nilsson, två och ett halvt, år var mer intresserad av sagoslottet än av vad de vuxna pratade om. bild: tomas nyberg
Ellen Nilsson, två och ett halvt, år var mer intresserad av sagoslottet än av vad de vuxna pratade om. bild: tomas nybergFoto: 
Gunilla Lövdinger med dottern Ebba tycker om att komma till Örtagårdens träffpunkt och leka. I bakgrunden pedagogen Bodil Nilsson samt Maja Ahlström och pappa Roger.
Gunilla Lövdinger med dottern Ebba tycker om att komma till Örtagårdens träffpunkt och leka. I bakgrunden pedagogen Bodil Nilsson samt Maja Ahlström och pappa Roger.Foto: 

– 75 procent av världens befolkning är laktosintoleranta och i Asien är mellan 90 och 100 procent laktosintoleranta. Det är faktiskt bara vi i Västeuropa som tål mjölksocker, det kan vara bra att veta om man har ett barn som kommer från ett annat land, säger Eva Johnsson, förskolelärare med stor kunskap om laktosintolerans, eftersom hon själv insåg att hon var det för ett antal år sedan.

Adpoterade barn och deras föräldrar har träffats i drygt tre terminer på Örtagårdens träffpunkt. Lek och umgänge varvas med information.

Ellen Nilsson, två och ett halvt år och hennes mamma Camilla Nilsson, har varit med från starten.

– Vi var några föräldrar med adopterade barn som träffades på öppna förskolan. Efter hand kände vi att det hade varit bra att ha några separata träffar för att kunna prata om sådant som bara berör familjer som har adopterat, säger Camilla Nilsson. För föräldrar som precis har fått sitt barn kan det också vara skönt att vara i en grupp där de andra föräldrarna har kunskap om den speciella situation som uppstår när man har fått ett barn från ett annat land.

– Till exempel hur barnet knyter an till föräldrarna. Alla vet att man till exempel inte ska ta upp barnet hur som helst eftersom det är viktigt att barnet lär sig vem som är föräldrarna, berättar Camilla Nilsson som också tycker att det är bra att barnet och föräldrarna knyter kontakter tidigt med andra familjer och barn i samma situation. På så sätt har man stöd av andra om man i framtididen eventuellt skulle vilja ta reda på mer om sitt ursprung. Camilla Nilsson har ännu inte märkt att dottern har svårt att tåla mjölkprodukter.

– Men jag vet att det kan börja bli ett problem i treårsåldern.

Enligt Eva Johnsson föds nästan alla barn med enzymet laktas som bryter ner mjölksockret i tarmen. Men enzymet avtar med åldern.

– Men det är väldigt individuellt hur snabbt det går, säger Eva Johnsson.

Under fredagens träff fick föräldrarna bland annat information om vilka alternativ det finns till mjölkprodukter.

Adoptionsträffarna kommer att fortsätta att ha olika teman för diskussion.

– Den 24 november kommer civilförsvaret och informerar om barnolycksfall, säger Bodil Nilsson, pedagog på Örtagårdens träffpunkt.

Nästa termin kommer träffarna att vara på lördagar.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.