Mitt i prick för killarna under lovet

Unga reportrarna kollade under onsdagen in hur man spänner bågen och blir en bra skytt.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2007
Handledaren Patrik Hylkén instruerar Jens Larsson till det perfekta skottet. BILD: Estelle Jandermark
Handledaren Patrik Hylkén instruerar Jens Larsson till det perfekta skottet. BILD: Estelle JandermarkFoto: 
Poängtavlan fylldes med många pilar under dagen. BILD: Estelle Jandermark
Poängtavlan fylldes med många pilar under dagen. BILD: Estelle JandermarkFoto: 
Viktor Kaspersson lär sig snabbt hur man spänner en båge. Han var en av flera killar som ville testa bågskytte.BILD: Estelle Jandermark
Viktor Kaspersson lär sig snabbt hur man spänner en båge. Han var en av flera killar som ville testa bågskytte.BILD: Estelle JandermarkFoto: 

När vi kommer till skyttehallen blir vi välkomnade av Linus Nilsson. De flesta som ska testa bågskytte har redan kommit när vi anländer och de kör igång direkt. Som redskap används pilbåge och pil. För att skydda sig så har man ett armskydd och något som kallas för tabb. Tabben placeras på fingrarna för att inte strängen på pilbågen skall ge skav. På golvet i skyttehallen finns det två linjer. Den ena kallas väntelinjen och den står man bakom medans de andra skall skjuta. Den andra linjen står man vid när man skall skjuta iväg pilen.

– Jag är här för att testa, säger Jens Larsson som inte har något annat att göra under lovet. Patrik Hylkén, handledare för dagens träning, ger mycket tips och berättar hur de skall gå till väga. Patrik har även hjälp av Joakim Limås, Johan Wollert, Hugo Sävström och Linus Nilsson, vana pilbågeskyttar. För att få iväg pilen på bästa sätt så måste man koncentrera sig och vara lugn. Sedan sätter man fast pilen på den blåa hyllan på bågen.

Armen placeras under hakan och sedan skjuts pilen iväg. På pricktavlan finns det olika områden med poäng som det gäller att träffa.

Ambitionen är stor i lokalen och det syns att eleverna vill lära sig snabbt. Handledaren gör sig lätt hörd och eleverna lyssnar noga på honom.

– Det är viktigt att ha t-shirt eller en tröja som sitter åt på armarna för annars kan man fastna med strängen på pilbågen. Tänk på att ta det lungt och att fokusera på vad du gör, säger Patrik Hylkén. En duktig bågskytt visade i slutet av träningen upp sina ambitioner. Linus Nilsson har varit aktiv i 1,5 år. Han fokuserar mycket och andas lungt innan han skall skjuta.

Matilda Hansson

Ung reporter

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.