Annons

Misstänkta i knarkärva nekar alla till brott

(Uppdaterad). Huvudmannen från Trelleborg och de fem misstänkta i kokainsmugglingshärvan nekade alla till brott under den första rättegångsdagen vid Malmö tingsrätt på tisdagen.
Trelleborg • Publicerad 29 augusti 2006

Strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen öppnades portarna till säkerhetssalen vid Malmö tingsrätt. För att komma in i själva rättssalen var både tilltalade och besökare tvungna att gå igenom polisens säkerhetskontroller.

Det var en sammanbiten misstänkt huvudman som via sin försvarare, advokat Magnus Lundh, nekade till alla anklagelser som kammaråklagare Aino Alhem lade honom till last.

Annons

Och det är en diger lista: Totalt rör det sig om 13 fall av grov narkotikasmuggling och ett smugglingsförsök, grovt narkotikabrott och vapenbrott.

I beslag har tull och polis haft två postpaket om vardera ca fem kilo kokain som skickats från Costa Rica till en av de misstänkta männens adresser i Höllviken.

Det var i december förra året som tysk tull upptäckte ett av paketen. Sedan dess har svensk tull och länskriminalen haft de inblandade under bevakning.

Kokainet i paketet byttes ut mot socker och fick fullborda sin resa till postutlämningsstället i Höllviken där huvudmannen och en av hans kumpaner hämtade ut paketet.

Strax därefter tog polis upp jakten på den 50-årige trelleborgaren som dock lyckades fly. Under våren greps han i Turkiet och utelämnades i juni till Sverige.

Med hjälp av postavier, kartlagda pengatransaktioner och avlyssnade telefonsamtal tror sig åklagaren kunna styrka smuggling om minst 2o kilo kokain till ett värde av sex miljoner kronor. Troligtvis rör det sig om ännu mer.

– Det här handlar förmodligen om ett större nätverk, säger en tjänsteman vid länskriminalen som varit involverad i utredningen.

Under rättegångens första dag gick åklagaren igenom bevisningen. Den enda åtalspunkten den 50-årige trelleborgaren erkänner är att han haft en pistol, magasin och ammunition i sin ägo i bostaden i Trelleborg. De övriga medmisstänkta, två män från Höllviken och två från Malmö, nekar till brott. En av dem erkänner dock vapenbrott.

Trelleborgarens före detta fru misstänks ha medverkat till smugglingen genom att ha fört över sammanlagt 73 000 kronor till Costa Rica. Även hon nekar till anklagelserna. Rättegången väntas pågåg en bit in i oktober.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons