Annons

Misstänkt rånvapen upphittat

Polisen hoppas nu att en upphittad tårgaspistol ska ge nya ledtrådar till bankrånet i Anderslöv i juni 2005.
Trelleborg • Publicerad 15 mars 2007
Denna pistol hittades av bakom Rosenhagen i början av januari i år. Polisen misstänker att det kan vara det vapen som användes vid ett bankrån i Anderslöv 2005. Bild: Polisen
Denna pistol hittades av bakom Rosenhagen i början av januari i år. Polisen misstänker att det kan vara det vapen som användes vid ett bankrån i Anderslöv 2005. Bild: PolisenFoto: 

– Det känns som sista möjligheten att klargöra detta fallet, säger kriminalkommissarie Michael Mattsson som leder förundersökningen efter rånet som inträffade den 3 juni 2005.

Tårgaspistolen hittades av en privatperson i början av januari i år bakom Rosenhagen i Anderslöv. Enligt Michael Mattsson finns det flera saker som tyder på att det kan vara det vapen som användes då Föreningssparbanken i Anderslöv rånades.

Annons

– Vapnet anträffades längs vad vi tror är flyktvägen, säger han.

Den beskrivning som kassörskan gav av vapnet som användes vid rånet stämmer också på den pistol som nu hittats vid Rosenhagen.

– Gärningsmannen kan ha haft ett fordon stående där och kastat vapnet innan han kört iväg, menar Michael Mattsson.

Det vapen som nu hittats har troligen legat utomhus en längre tid vilket stärker den tesen.

– Vi har uppfattningen att vapnet har legat ute den tiden vi pratar om när det gäller rånet. Det är ett och ett halvt år.

Polisen hoppas nu att få in tips om det upphittade vapnet. Antingen från någon som vet vem det tillhört eller om någon som inte har med rånet att göra är av med just detta vapen.

– I så fall kan vi ju avfärda det från utredningen.

Trots att man fick relativt tydliga bilder från övervakningskameran av gärningsmannen i samband med rånet i Anderslöv har man alltså ännu inte bundit någon till det.

– Vi har lagt ned ett väldigt stort arbete, säger Michael Mattsson.

Polisen har hållit 46 förhör med målsäganden, vittnen och andra. Det har funnits en misstänkt som man senare avfört från utredningen.

Annons

– Vi har gjort en massa dörrknackningar och fått in många tips som vi har bearbetat men vi har inte kommit vidare, säger Michael Mattsson.

Efter att bilder på gärningsmannen visades upp bland annat i tv-programmet Efterlyst fick man in många tips om personer som liknade gärningsmannen men ingen av dessa visade sig vara rätt man.

– Vi har ju fantastiska bilder så det är mycket märkligt att ingen har känt igen gärningsmannen, menar Michael Mattsson.

Vid rånet i Anderslöv var gärningsmannen omaskerad och klädd i en blå keps, vita gympaskor och en svart jacka.

Tre månader efter Anderslövsrånet inträffade ett liknande rån mot en bank i Rydsgård. Även bilderna därifrån är relativt tydliga och gärningsmannen är inte olik den man som rånade banken i Anderslöv. Men polisen vågar inte fastslå att det rör sig om samma person.

– Vi arbetar utifrån bägge teorierna. Det kan vara samma person men det kan lika gärna vara någon annan, säger Michael Mattsson.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@trelleborgsallehanda.se

Fotnot: Den som har tips om vapnet kan lämna det till polisen (se telefonnummer på sidan A21.)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons