Misstänkt pyroman har digert brottsregister

Den 41-årige man som är på sannolika skäl misstänks ha anlagt branden i Västra Wemmenhögs kyrka har figurerar många gånger tidigare i mordbrandsutredningar.
Trelleborg • Publicerad 15 september 2004

Mannen, som också är misstänkt för 40-talet anlagda bränder i Ystad och Kristianstad, har ett digert brottsregister. Han dömdes första gången redan när han var tonåring i början av 1980-talet.

Några av de brott som han har fällts för i Ystads tingsrätt är bedrägerier, stölder, skadegörelser, bilstölder och olovliga körningar. 1984 dömdes han i Hernings ret i Danmark för bland annat dokumentförfalskning och stöld. Ystads tingsrätt dömde honom 1986 för mordbrand till åtta års fängelse sedan anlagda bränder inträffat på Telias transformatorer i Beddinge, Flädie, Skivarp och Blentarp. Mannen greps efter ett tips från allmänheten.

Ett huvudvittne ändrade sina uppgifter i hovrätten. Därmed dömdes den åtalade enbart för bedrägligt beteende till ett kortare fängelsestraff.

År 1994 dömdes han i Ystads tingsrätt till ett år och fyra månaders fängelse för skadegörelse, olovlig körning och två fall av sabotage. Han hade då bänt upp och tänd eld på två elskåp i centrala Ystad. Bränderna i elskåpen inträffade nattetid och ett av dessa stod precis utanför brand- och räddningskåren på Kristianstadsvägen. 1997 dömdes 41-åringen för mordbrand till sluten psykiatrisk vård sedan han anlagt en brand i ett förråd nära et hyreshus i Skurup.

Årets därpå häktades han på sannolika skäl misstänkt för att ha ha anlagt en brand på en bensinmack i Skurup, där varor för en halv miljon förstördes.

41-åringen misstänktes också för utpressning samt skadegörelser på macken och två närliggande motorfirmor. Misstanken att det var han som låg bakom branden på bensinmacken väcktes när en polispatrull såg honom stå en bit från brandplatsen och studera släckningsarbetet. – Jag var ute och gick när jag såg att det brann. Jag får väl stå var jag vill, sade mannen till poliserna när de undrade varför han den aktuella natten studerade branden från en undanskymd plats och gömd i några buskar. Det tekniska undersökningen visade att någon hällt brännbar vätska i mackens brevinkast och tänt på.

41-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för mordbranden. Han var på sannolika skäl också misstänkt för försök till utpressning genom ett brev till mackens ägare där det sades att om inte denne betalade 50 000 kronor skulle anläggningen brinna på nytt. Brist på bevis medförde att åklagaren lade ner förundersökningen om dessa brott.

30-talet bränder

41-åringen är sedan 1,5 år tillbaka också misstänkt för 40-talet anlagda bränder i Ystad och Kristianstad.

Nu är han alltså också på sannolika skäl misstänkt för den anlagda branden i Västra Wenmmenhögs kyra.

Per Sjöberg

0411-557847

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.