Annons

Misstänkt kvarka i stall på Söderslätt

På Österlen har en hästgård isolerats efter larm om att hästar på gården har kvarka. Eventuellt har sjukdomen spridit sig till Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 25 mars 2004

På en gård, med samma ägare som gården på Österlen, har en häst behandlats med penicillin efter att ha visat symtom på kvarka. - Det handlar om ett stall, säger Eva Carström, djurskyddsinspektör i Trelleborg. Jag har pratat med ägaren till gården. Han har behandlat en häst som nu är frisk igen. Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakas av en bakterie. Den ger svullna lymfknutor i huvud- och halsområdet, hosta, feber och rinnande näsa. Den kan också ge följdsjukdomar. Det finns en lindrigare form som mest liknar en förkylning. Kvarka är en smittosam sjukdom vilket gör att drabbade gårdar isoleras. Innan nya hästar ställs in i smittade stallar, så bör stallarna saneras, liksom transportbilar. Innan isoleringen hävs ska hästarna ha varit utan symtom i tre veckor. - Kvarka kommer ungefär en gång om året, säger Eva Carström. Ofta kring jul, men den kan uppträda året runt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons