GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Misstänkt kaninpest sprider sig som en löpeld i Böste

I en månads tid har Joacim Österstam i Böste träffat på döende eller döda kaniner som misstänks vara smittade av kaninpest. ”Min sambo såg en som dog mitt framför hennes ögon”, säger han.
Böste • Publicerad 2 oktober 2022
En kanin dog mitt framför ögonen på Joacim Österstams sambo.
En kanin dog mitt framför ögonen på Joacim Österstams sambo.Foto: Joacim Österstam

Joacim Österstam i Böste har den senaste tiden träffat på kaniner var och varannan dag som han misstänkt varit smittade med kaninpest. De har infekterade röda ögon och sitter och väntar ut tiden. Under en månads tid uppskattar han att han sett 15 smittade och två döda kaniner.

– Min sambo såg en som dog mitt framför hennes ögon.

När Joacim Österstam hittade den första döda kaninen kontaktade han Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. De sade att han kunde frysa in kaninen och sedan skicka den på analys. Men kostnaden för analysen skulle han själv behöva stå för.

– Jag tänker inte betala för att få en död kanin analyserad, säger han.

Den första döda kaninen slängde han därför, men nyligen träffade hans sambo på en till.

– Den satt på en stig när hon var ute och gick med hunden. Kaninen reagerade inte på hunden och när hon vände sig om föll den ihop och gjorde ett dödsryck. Sedan blev den stilla.

Den döda kaninen fick följa med hem och ligger nu i en påse i trädgårdsskjulet.

– Jag hoppas kommunen kommer och hämtar den, säger han och berättar att han meddelat kommunen om det misstänkta utbrottet av kaninpest.

Kaninpest misstänks härja i Böste.
Kaninpest misstänks härja i Böste.Foto: Joacim Österstam
”Kan han få någon att göra det ska han vara glad. Men det tror jag inte ett dugg på.”
Göran Lagerborg, kommunjägare

Men Trelleborgs kommun lär inte vara till mycket hjälp enligt kommunjägare Göran Lagerborg.

– Kommunen har inte med det att göra, säger han.

Såvida kaninerna inte rör sig på kommunens mark, till exempel i en park eller på en skolgård, lämnas de åt sitt öde, enligt Göran Lagerborg. Att kommunen skulle skicka in döda kaniner till analys är han mycket tveksam till. Det är också en sjukdom som bara drabbar kaniner.

– Kan han få någon att göra det ska han vara glad. Men det tror jag inte ett dugg på.

Det är inte helt ovanligt att även länsstyrelsen får samtal från privatpersoner som misstänker kaninpest. Sjukdomen härjar för det mesta någonstans i Skåne berättar länsveterinär Lotta Berg. Sjukdomen har karakteristiska symtom som svullna huvud, ögoninflammation och att kaninerna snabbt blir väldigt dåliga och sitter stilla. Ser man flera kaniner med de symtomen rör det sig troligen om kaninpest, enligt Lotta Berg.

Ibland kan kommunjägare åka ut och minska lidandet för insjuknade kaniner men annars får naturen ha sin gång.

– Jag brukar köra ut och titta när jag kör förbi ändå, säger Göran Lagerborg.

Vid misstanke om kaninpest finns ingen anmälningsplikt och det sätts inte in några åtgärder. Det finns helt enkelt ingen som har ansvar för de drabbade vildkaninerna.

Fakta

Kaninpest

Kaninpest, eller myxomatos, är en virussjukdom som bara drabbar kaniner.

Vanliga symtom är varig ögoninflammation och svullnader runt ögon och könsorgan och på öronen. Sjukdomen finns i södra Sverige och förekommer året runt.

Sjukdomen har mycket hög dödlighet och man hittar döda, döende, ofta blinda och oskygga kaniner i naturen. Sjukdomen fördes medvetet till Europa från Sydamerika, där den upptäcktes, för att få ner antalet vildkaniner.

Tamkaniner kan skyddas mot sjukdomen med vaccin.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA

Alva AndersdotterSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.