Misstänkt inbrottstjuv skjuten

En misstänkt inbrottstjuv sköts på lördagsmorgonen av en affärsägare på Stavstensvägen i Trelleborg. Skottet träffade i ljumsken och mannen fördes till sjukhus.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Affärsägaren, som bor i samma fastighet som affären, var på väg ut för att jaga när han vid halvsjutiden hörde oljud i butiken. Han gick då in i butiken och mötte en inbrottstjuv som hotade honom med en motorsåg. Affärsägaren gick då tillbaka till bostadsdelen och larmade polis. Han tog ett jaktgevär och gick tillbaka till butiken för att se om inkräktaren var kvar. Det var han. Tjuven hotade återigen affärsinnehavaren och gjorde utfall med motorsågen och i den trängda situationen lyfte affärsinnehavaren sitt jaktgevär och sköt tjuven i ljumsken. BILD: TOMAS NYBERG Blödande lämnade inkräktaren affären. Han valde samma väg som han kom in, via ett skyltfönster. På andra sidan Ringvägen, vid Preem-macken, stod en väntande bil, en vit Volvo, som sedan körde norrut. Vid rondellen Ringvägen/Hedvägen stannade bilföraren självmant. Kamraten i bilen, en 24-årig man, sökte hjälp för sin svårt blödande vän. Medhjälparen greps och fördes till Ystad. Den blödande tjuven, en 23-åring, kördes till universitetssjukhuset MAS i Malmö där han omedelbart opererades för sin skottskada. Tekniker undersökte brottsplatsen på morgontimmarna. De undersökte butiken och blodspåren som ledde från skyltfönstret över gatan till bensinstationen. Affärsinnehavaren förhördes på förmiddagen, men släpptes några timmar senare. - Mannen har släppts och han är inte misstänkt för något brott. Bedömningen, efter förhör och undersökning av brottsplatsen, är att nödvärnsrätten trätt i kraft när han blev hotad, säger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell. Var motorsågen igång? - Nej, det var den inte. På lördagseftermiddagen konstaterades att den skjutne var utom fara. Han opererades men det är oklart om han kommer lida framtida men av skottet. Den skottskadade 23-åringen är misstänkt för brott och vid 16-tiden på lördagen var det inte klart om den ett år äldre kamraten är brottsmisstänkt. - Åklagare är inkopplad som får ta ställning till anhållandefrågan. De båda är inte kända av svensk polis och de saknar fast adress i landet. Flyktbilen tillhör en tredje person och bilen är inte anmäld stulen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.