Misstänkt gav få svar i rättegång

31-åringen säger att han trodde att han skulle transportera en last med kläder. Men i hans lastbil fanns istället 156 stulna tv-apparater, tillsammans värda nästan en miljon kronor. Igår var det rättegång för mannen som greps på väg ut ur Trelleborg den 17 mars.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2011
Foto: Stig-ke Jnsson

31-åringen misstänks för grov stöld alternativt grovt häleri. Åklagare Ulf Forsberg menar att han antingen har stulit tv-apparaterna eller gått med på att transportera dem från Trelleborg trots att han varit medveten om att det handlade om stulet gods.

– Det är uppenbart att ni varit flera inblandade. Bara att flytta tv-apparaterna från den andra lastbilen till din tar flera timmar. Det är väl därför du var svettig när du greps, sa han till det misstänkte mannen.

31-åringen nekar till brott och hävdar att han låtit någon annan lasta hans lastbil på nattparkeringen i hamnen i Trelleborg. Han öppnade sidoluckan på lastbilen men kontrollerade aldrig lasten närmare eftersom han trodde att det var kläder från Tyskland som han skulle köra.

– Exakt vem som gav mig uppdraget vet jag inte, han heter Jörgen eller Georg eller något sådant. Jag skulle köra lastbilen till en bensinmack mellan Trelleborg och Malmö någonstans och så skulle jag få nya instruktioner där, berättade mannen.

Han säger att han tog sig an uppdraget trots att han saknar körkort för att han behövde pengarna. Mellan 3000 och 5000 kronor var han lovad.

– Om detta är sanningen måste du själv förstå att det inte ser så trovärdigt ut, sa åklagaren.

I samband med att mannen stoppades på västra infarten såg en väktare tre mörkklädda män springande lämna hamnområdet. De klättrade över ett staket och korsade Travemündeallén. Polishunden tappade spåret efter dem vid parkeringen på Per Hans väg.

Under rättegången försökte åklagaren få 31-åringen att erkänna att någon, till exempel de tre männen, hjälpt honom att flytta tv-apparaterna från en annan lastbil, vars kapell skurits sönder, på hamnens parkering.

– Din lastbil stod nära den andra, med baksidorna mot varandra. Såg du inte den? undrade han och fick ett nekande svar.

Rätten ställde också frågor om den bultsax och skärbrännare som hittades i lastbilen. Mannens förklaring till det är att de skulle användas i den verksamhet som han har tillsamman med en bekant.

– Vi samlar skot och gamla metalldelar, sa han.

Martin Strandberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.