Annons

Misslyckad sanering - mögel på häktet

Renoveringen av häktet i Trelleborg misslyckades. Då skulle häktet saneras för mögel. Nu har de anställda allergisymtom på grund av mögel.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

- Vi har tre som varit sjuka omkring en månad med allergisymtom, säger Lars Mårtensson, fackklubbsordförande för Seko (Service och kommunikation) på häktet. En hel del jobbar fortfarande trots att de också har samma symtom. Byggnaden, där också polisen och lokala skattemyndigheten håller till, är precis färdigrenoverad. - Under förra renoveringen jobbade vi kvar, säger Lars Mårtensson. Byggarna som rev hade skyddsmasker, det hade inte vi så många blev sjuka, rödprickig hud, astma, rinnande näsa och ögon. Nu pågår en total fukt- och mögelutredning. Fukt har redan hittats i golvet. Prover tas överallt i häktet och om en månad ska utredningen vara klar. - Vi har fått respons för våra klagomål hos ledningen, säger Lars Mårtensson. Konsulter har kopplats in så det känns som vi har kontroll på läget just nu. Fläktsystemet tycks vara angripet så därför är inte problemet begränsat till en viss del av häktet. Vad som ska göras beror på var fukten och möglet kommer ifrån. - Jag tror att orsaken uppstod redan när huset byggdes 1984, säger Lars Mårtensson. Cellerna i form av kasuner sattes då ovanpå det tredje planet. Det planet var täckt av snö som stängdes in och det dröjde inte länge innan det började läcka genom taket. Vad som händer efter 1 december då utredningen ska vara klar vet inte Lars Mårtensson. Det beror på vad man hittar. Men han vill inte ha en ombyggnad till liknande den som häktespersonalen precis gått igenom. - Kanske man får bygga lätthäkte inne på anstalter, säger han. Det kan vara baracker inne på en anstalt för intagna utan restriktioner. Men det beslutet tas efter nästa månadsskifte.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons